Emlak Konut’tan 2018 fırsatları!

Yazıyı paylaş:

2017 yılında 1,1 milyon metrekare büyüklüğünde ve KDV hariç 7,7 milyar TL değerinde satış gerçekleştiren Emlak Konut GYO’nun 2018 hedefini Genel Müdürü Murat Kurum açıkladı: “Emlak Konut 2018’de 7,2 milyar TL’lik satış ile 1,8 milyar kar hedefliyor.”

Emlak Konut’un 2018 yılında teslimi planlanan projelerdeki satış oranı şimdiden yüzde 74 oranını yakalamış durumda. Peki geçtiğimiz yıllarda düzenlediği konut kampanyaları oldukça ilgi gören Emlak Konut, 2018 yılında ev sahibi olma hayali kuranlar için nasıl fırsatlar sunacak?

İşte Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum’un yaptığı açıklamalardan alıntılarla Emlak Konut 2018 konut fırsatları…

• Mevcut 5,3 milyar TL değerindeki arsa portföyü içerisinden, İstanbul’da bulunan Küçükçekmece, Şişli, Bakırköy, Florya, Çekmeköy, Bahçekent gibi merkezi konumlarıyla dikkati çeken arsaların ihale edilmesi planlanıyor.

• Emlak Konut, Anadolu’da Ankara Saraçoğlu’nda ve Samsun gibi illerde de ihaleler gerçekleştirecek.

• Arsa değerleri yaklaşık 2,1 milyar TL olan söz konusu arsalarla 10 milyar TL’lik iş hacmi oluşturulması planlanıyor.

• Yaklaşık 2017 yılında ihalesi yapılan ve ruhsat alım işlemleri sonlandırılacak Emlak Konut projelerinin lansmanları da 2018 yılı içerisinde gerçekleştirilecek.

• Emlak Konut’un 2018 için 7,2 milyar TL seviyesinde satış hedefi bulunuyor.

• Ayrıca 2018 yılı içerisinde 830-850 bin metrekare bağımsız bölüm satışı ve toplamda 1,8 milyar TL net kâr gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.

 

Emlak Konut 84 ay, 0 faiz, senetli satış kampanyası yapacak mı?

Murat Kurum, Emlak Konut GYO’nun 84 ay, 0 faiz, senetli satış kampanyası yapacağı haberlerine ilişkin ise şunları söyledi:

“Biz hem bankaları hem de yüklenicileri rahatlatmak istedik. Diyelim ki; bankalar bizim ilk kampanyada 1,5 milyar liralık kredi vermişler. O kredide yüzde 35-40 Emlak Konut payı var, diyelim ki 600 milyon. Bankaya 60 aya yüzde 25, 84 aya yüzde 37’lere varan katkı veriyorlar. Biz o 600 milyonu ‘bankadan çekmeyin gelin bizim bünyemizde verelim’ diyoruz. Kimse katkı da vermez. Bankalar da sektöre vereceği krediyi 1,5 milyar lirayı daha fazla konuta versin. Bunu paylaştık. Bankalar da olumlu karşıladılar. 3 aylık dönemde bir kampanya yapacaklar. Ancak bu kampanya 84 ay, 0 faiz diye net bir şey olamaz. 84 ay 0 faiz yüzde 37… Hiçbir müteahhitin yüzde 37 kazandığını düşünmüyorum. Dolayısıyla 84 ay, 0 faizi yapamaz. 60 ay bile yüzde 26’lara geliyor. Bu bile maliyetine karsız satış demek.”Kurum, kampanyanın projeye göre değişeceğini dile getirerek, “Diyelim ki 1 kişi 500 bin liralık konut alıyor. 100 bin lirasını aldığımızı düşünün. Diyelim ki o projede Emlak Konut’un payı yüzde 40. Kalan 400 bin lirada ‘bankaya gitme gel kendi bünyemde banka ne yaparsa aynısını yapıyorum’ diyorum. Bankaya gidip katkı kredisi ödeme. Bankanın yaptığı indirimi de kendi bünyemizde yapmış oluyoruz. 3 aylık dönemde ‘bankaya gitme bana gel’ diyorum. Çünkü yüzde 35-40 katkılar vermek gerçekten zor.” şeklinde konuştu.

 

“Bu kadar lüks proje yapılmamalı”

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum’un lüks konut üretimiyle ilgili yaptığı açıklamalarda da dikkat çekiciydi. Murat Kurum şunları söyledi:

“Lüks derken; 2 sosyal tesis, hamam, sauna, duvar kâğıdı gibi… Birçok projede yüzde 35-40 ithal malzeme kullanılıyor. İster istemez rekabet edebilmek adına diğer projeden öne çıkmaya çalışıyor. Birçok projenin daha iyisi yakın zamanda yapılamaz. Bizim daha muhafazakâr projeler çizmemiz gerekiyor. Yüzme havuzu yapıyorsak eğer dışarıya bağımsız ünite olarak verip hem sitenin hem de bölgenin faydalanabileceği havuz haline getirmemiz lazım ki aidatlar ve maliyetler düşsün.”

 

10 sene sonra şehir dışında bahçeli ev isteyeceğiz 

Kurum, bundan 10 sene önce yüksek katlı konutlara rağbet edildiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “O zaman yüksek yapıyı tartışmıyorduk. ‘Çok önemli değil, sağlam olsun’ diyorduk. Hatta bir ara yüksek manzaralı konutlar daha öncelikliydi. Yukarıya çıkıyorsunuz, manzara görüyorsunuz. Şimdi ne oldu? Bakın 10 senede ne kadar değişiyoruz. Şu an ‘daha az katlı, daha az yoğunlukta olmalı’ diyoruz. Gelişiyoruz aslında. Bir 10 sene sonra 5 kat da bize sosyal konut gibi gelecek. ‘Biraz daha şehrin dışına bahçeli bir eve gitmemiz gerekiyor’ diyeceğiz. 10-15 sene sonra bunu söyleyeceğiz. Bu aslında gelişme süreci. New York’un göbeğinde üst düzey aileler oturmuyor. Hepsi 30-50 kilometre dışarıda oturuyorlar. Trenle, arabayla yarım saatlik yoldan geliyorlar. Fransa, İngiltere, Almanya’ya bakın şehir içi çok fazla tercih edilmiyor. Biz de süreç içerisinde burada yavaş yavaş dışarıya gitmeye başlıyoruz.”

 

 


BENZER YAZILAR