Evde karbon ayak izini azaltmanın 5 kolay yolu!

Yazıyı paylaş:

Yaşam tarzınızda daha sürdürülebilir olma yolunda basit değişiklikler yapmak sağlığınıza ve çevreye birçok avantaj getirirken, bütçenizden tasarruf etmenizi de sağlar.

Daha bilinçli bir tüketici olmak, israfı azaltmak ve dünyanın değerli kaynaklarının çoğundan tasarruf etmek… Daha yaşanabilir bir dünya her birimize düşen çevreci adımlarla mümkün olabilir. Bunun yolu da evde karbon ayak izinizi azaltacak birkaç basit adımla mümkün. Üstelik evinizde alacağınız bu önlemler daha sağlıklı bir hayata ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına kavuşmanızı sağlamakla kalmaz, gezegenimizi korumak için birey olarak yapabileceklerinizi de işaret eder.

 

Binanız ne kadar “yeşil”?

 

İşte evde karbon ayak izini azaltmanın 5 kolay yolu!..

1)Daha fazla su tasarrufu bütçenize de iyi gelir

Su aslında sınırlı bir kaynak. Bu nedenle tüketirken dikkatli olmalıyız.

Dünyada kuraklık çeken yerler olduğunu düşünün ve su zengini Türkiye’de yaşarken suyumuza bir hazine gibi bakmayı ihmal etmeyin.

Peki hem ev giderleri bütçemizi dengelemek hem de evde su tasarrufu sağlamak için neler yapabiliriz? Dişlerinizi fırçalarken musluğu açık bırakmamak, banyoda su kullanımını bilinçli uygulamak, düşük akışlı duş başlığı kullanmak, elde bulaşık yıkamak yerine bulaşık makinesini tercih etmek, su sızdıran boruları tamir etmek sadece birkaç kolay yol…

 

2)Daha doğal temizlik ürünleri kullanın

Yaygın olarak satın aldığımız geleneksel temizlik ürünlerinden birçoğu aslında insanlara ve çevreye karşı oldukça toksik içerikler taşıyor, hatta birçoğu petrokimyasal…

Doğal içerikli temizlik ürünlerini kendiniz de yapabilir, dilerseniz marketlerde bu ürünleri satın alarak bir an önce kullanmaya başlayabilirsiniz.

Unutmayın, satın aldığınız bol kimyasal içeren temizlik ürünlerinin aslında doğal bir eşdeğeri de var. Mesela cam temizliği için evinizde bir bardak su ile bir bardak elma sirkesini karıştırıp, içine limon suyu, limon kabuğu ekleyin. Bu karışım işinize yarayacaktır.

 

3)Daha az enerji harcayın

Elektronik aletlerinizin fişlerini prizde takılı bırakmayın. Kullanacağınız zaman çalıştırın.

Enerji tasarruflu ampuller kullanın. Ekonomik olarak faydasını da göreceğinize emin olun.

Birkaç öneri daha isterseniz; çamaşır yıkama ayarlarınızı ‘soğuk yıkama’ olarak değiştirmek, evde olmadığınızda veya bir odada olmadığınız zaman ışıkları kapatmak gibi kolay işler büyük fayda sağlar.

 

yaşamSkor nasıl hesaplanır?

 

4)Daha az plastik satın alın ve geri dönüştürün

Karbon ayak izinizi azaltmanın bir başka harika yolu, daha az plastik satın almak.

Plastik doğalgaz, yağ ve karbon gibi hidrokarbonlardan türetilir ve bozulmaları yüzlerce yıl alır.

Alışveriş yaparken plastik torbalar almamak, tek kullanımlık plastik su şişelerini tercih etmemek gibi basit önerilere açık olun. Kullanmak zorunda hissederseniz; evde plastik atıklarınız için ayrı bir biriktirme alanı oluşturun ve geri dönüştürülmesi için belediye hizmetlerinden yararlanın.

 

5)Yaşam alanlarında bitkilere yer açın

Evinizin ya da yaşadığınız dairenin bulunduğu binanın bahçesinde çim varsa, böcek ilaçlarından ya da yapay çözümlerden uzak durulmasına katkıda bulunun.

Ayrıca bir bahçeye sahip olmak, ağaç dikmek, yaşam alanınızda bitkilere daha çok yer açmak karbon ayak izinizi dengelemek için mükemmel bir yol.


BENZER YAZILAR