Kiralık ev ararken dikkat edilmesi gerekenler!

Yazıyı paylaş:

Kiralık ev bulmak zor ve uzun süren bir süreçtir. Özellikle de büyük şehirlerde yaşayan kiracıların bütçelerine ve istedikleri lokasyona göre uygun ev bulabilmeleri oldukça yorucudur.

Kiralık ev bulmak bu uzun sürecin sadece başlangıcıdır. Peki kiralık ev ararken nelere dikkat etmelisiniz? Kira kontratını nasıl hazırlamalısınız? İşte kiralık ev ararken ve sonraki süreçte dikkat edilmesi gerekenler…

 

Kiracıların yasal hakları nelerdir?

 

Kiralık ev ararken dikkat edilmesi gerekenler…
• Artık sokak sokak gezip kiralık ev arama dönemi kapandı! Türkiye’nin akıllı ve güvenilir emlak sitesi Zingat.com’a girerek kolayca kiralık ev bulabilirsiniz. Örneğin; Zingat.com anasayfasındaki arama butonuna İstanbul kiralık ev yazarak, istediğiniz bölgede ve seçeneklerde kiralık ev ilanlarına ulaşabilirsiniz.
• Yaşadığınız bölgeden farklı bir yere taşınacaksanız Emlak Raporu’nu tıklayarak, o bölgede kimler yaşıyor? Ortalama kira fiyatı nedir? gibi sorulara cevap bulabilirsiniz.
• Kira kontratı yapacağınız kişinin gerçek ev sahibi veya vekili olup olmadığını tapu dairesinden araştırın.
• Evi tutacağınız semtin ihtiyaçlarınıza yönelik olup olmadığını kontrol edin. Yaşayacağınız evin hastane, üniversite, okul gibi yerlere ve toplu ulaşım araçlarına uzaklığını araştırın. Bunun için Emlak Raporu’nu kullanabilirsiniz.

 

Kiracılar hangi masrafları kira fiyatından düşebilir?

 

• Tutacağınız evin kirası uygun olabilir fakat aylık apartman giderlerini de mutlaka araştırın. Yüksek aidatlar kira ile birleşince bütçenizi zorlayabilir.
• Kiralık eve taşınmadan önce mutlaka tesisatı gözden geçirin. Taşındıktan sonra çıkacak herhangi bir arıza, ev sahibiyle aranızda sorun yaşamanıza neden olabilir.

Kira sözleşmesini hazırlarken dikkat edin!
Kiralayacağınız evi seçtikten sonra sıra bazı yasal prosedürleri netleştirmeye geliyor. Unutmamak gerekir ki daha sonra kiracıların başına sorun olabilecek her türlü konunun kira sözleşmesinde net bir şekilde yer almalıdır. Yine sözleşmeyi yapmadan önce kira sözleşmesi nedir, kira sözleşmesi hususi şartları nelerdir gibi konuları iyice araştırarak işin hukuki boyutuna hakim olduktan sonra sözleşmeyi imzalamanızda fayda olacaktır.

 

Kira sözleşmesi nasıl yapılır?

• Eve yerleşmeden önce ödediğiniz depozito ve tüm ücretleri kira sözleşmesine noter huzurunda ekletin. Unutmayın ki, yazılı belge her zaman haklarınızı koruyacak olan tek şeydir.
• Gördüğünüz ev ile tapuda kayıtlı olan adres ve kapı numarasının aynı olduğunu kontrol ettirin.
• Kira sözleşmenizi mümkünse noter huzurunda yapın.
• Yıllık kira artış bedeli kira sözleşmenizde mutlaka yer almalıdır. Bu sayede ileride doğabilecek sorunları da önleyebilirsiniz.
• Kiranızı kesinlikle elden vermeyin, ev sahibinin banka hesabına yatırın. Dekontlarınızı da mutlaka saklayın.


BENZER YAZILAR