İlk olarak 2012 yılında başlanan kentsel dönüşüm ile birlikte 7 milyon binanın yenilenmesi hedefleniyor. 2012’den bugüne İstanbul, Ankara, İzmir olmak üzere birçok şehirde kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor. Şehirlerdeki çarpık kentleşmeyi önlemek ve depreme karşı sağlam yaşam alanları yapılması amaçlanan kentsel dönüşüm birçok sorunu da beraberinde getirdi. Son olarak bu süreçte yaşanan sorunların çözülmesi için Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki 6306 Sayılı Kanun’un uygulama yönetmeliğinde değişikliğe gidildi.
Peki ev sahipleri için kentsel dönüşüm avantajları neler?
Kentsel dönüşüm avantajları nelerdir?
Kentsel dönüşüm, hem ev sahipleri hem de müteahitler tarafından avantajlara sahiptir. İşte kentsel dönüşümün avantajları…
• Ömrünü tamamlayan binalar kentsel dönüşüm sayesinde yıkılıp, deprem yönetmeliğine uygun olarak yeniden inşa edilir. Böylece bu binalarda yaşayan sakinler, deprem gibi afet durumlarında en az riskle karşılaşırlar, hatta çoğu zaman hiçbir zararla karşılaşmazlar. Can ve mal güvenlikleri korunmuş olur.
• İnşaat sektöründeki modern gelişmeler ile yeniden yapılandırılan binalar, mevcut değerlerinin en az bir buçuk katı daha fazla değere sahip olurlar. Bunu bir örnekle açıklayacak olursak; bir ev sahibi 300.000 lira değerindeki evini satmak isterse, bu evin değeri kentsel dönüşüp kapsamında yenilendikten sonra en az 450.000 lira değerinde olacaktır.
• Kentin dokusunu bozan çarpık yapılaşma, özellikle İstanbul gibi metropol şehirlerinde fazlasıyla rahatsız edici bir durumdur. Kentsel dönüşüm ile bu görsel kirlilik yok edilerek, şehrin siluetini düzeltilir ve şehir daha güzel bir görünüme kavuşur.
Kentsel dönüşüm müteahhit avantajları
• İşin müteahitler cephesinden bakıldığında, onlar için de birçok avantaj bulunuyor. Bunlar arasında inşaatlar için belediye harçlarından muafiyetlik; noter masraflarından muafiyetlik ve tapu harçlarından muafiyetlik yer alıyor.
• Bir diğer avantaj ise; daire ve iş yeri satışındaki KDV oranının yüzde 1 olmasıdır.
• Kentsel dönüşüme alınan binalar genelde daha büyük ve avantajlı ek donanımlarla bölgeye kazandırılır. Örneğin bir site kentsel dönüşüm kapsamına girdiğinde, TOKİ, Emlak Konut GYO ya da özel inşaat firmaları bu alanlara ev dışında ticari merkezler ve sosyal donatılar da kazandırır. Özellikle şu anda tüm inşaat firmaları yarış halinde oldukları için, projeler birbirinde olmayan ekstra özellikler üreterek her sene daha yeni site ve yaşam alanı konseptleri yaratmaktadır.