Kira ücretini bankaya yatırmayana ceza!

Yazıyı paylaş:

Kira ücretini elden alan ev sahibine de kiracıya da ceza geliyor! 2008 yılında Resmi Gazete’de yayınlanan 268 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile kiranın ödenmesi konusunda değişiklik yapılmıştı. Bu tebliğe göre konutlarda 500 TL ve üzerinde kira geliri elde edenler ve işyeri sahibi olup kiraya verenlerin kira ücretini banka ya da PTT aracılığıyla alması gerekiyor. Bu yasaya uymayan ev sahiplerine, işyeri sahiplerine ve işyeri kiracılarına ise ceza geliyor.

Kirayı elden alana da verene de “usulsüzlük cezası”
Posta Gazetesi’nin haberine göre Maliye, denetimlerde kira bedellerinin elden ödendiğini veya alındığını tespit ederse ‘özel usulsüzlük cezası’ kesiyor. Konut sahibi olup, kirayı elden alan ev sahiplerine Vergi Kanunu’na göre; ceza yatırılmayan her bir kira tutarının yüzde 5’i oranında uygulanıyor.

Ceza için 2016 yılı alt limiti 

Kesilecek ceza belli bir limitin altına düşmüyor. 2016 için alt limit; birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı (esnaf) için 1370 lira, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler için 690 lira, bunların dışındakiler için 340 lira. Ev sahibi cezayı ödemezse, iki katına çıkarılacak. İşyeri kiralarının banka ya da PTT’ye yatırılmayıp, elden ödenmesi durumda ise hem mal sahibine hem de kiracıya usulsüzlük cezası kesiliyor.


BENZER YAZILAR