Senetle konut alanlar için 9 önemli konu!

Yazıyı paylaş:

Senetle konut satışı beraberinde ciddi riskler getiriyor. Tüketici mağdur olmamak veya dolandırılmamak için çok dikkatli olmalı.

Faiz oranlarının düşmesi konut alırken kredi kullananların sayısını artırdı. Özellikle orta gelirli aileler, kredili satın alımlarda ikinci el konutları tercih ediyor.

 

Maketten ev alanlar için 5 öneri!

 

Senetle konut alanlar için bir dizi dikkat edilmesi gereken konular listesi mevcut. Bu konuda tüketici dernekleri ve hukukçular, özellikle senetle konut alan vatandaşları mağdur olmamaları için uyarıyor.

 

Senetle konut alanlar için 9 önemli konu!

İşte Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak’tan öneriler…

1) Konut projelerinden konut alacaksanız, inşaat şirketlerinin kendi bünyelerinde uzun vadeli senet ile yaptığı ödeme alternatiflerini tercih edin.

2) Senetle maket üzerinden konut alırken, inşaat şirketinin güvenilirliğini sorgulayın.

3) Söz konusu müteahhit veya inşaat şirketinin daha önce kaç proje teslim ettiği, hakkında şikayet olup olmadığı, devam eden davalarının bulunup bulunmadığı, tanınan bir firma mı olduğu gibi soruların cevabını arayın.

4) 6502 sayılı Tüketici Kanunu’nun maketten konut satışları ile ilgili düzenlemesine göre, inşaat şirketinin tamamlama sigortası veya hak ediş, banka teminatı gibi inşaatın yapılamaması durumunda tüketiciyi garanti altına alan teminatlardan birini vermesi gerektiğini unutmayın.

 

Anahtar teslim konutun avantajları nelerdir?

 

5) Konut alacağınız inşaat şirketinden yapı ruhsatının olup olmadığını öğrenin.

6) Banka kredisi kullanılmaması ve senetle şirkete borçlanılması durumunda bankanın söz konusu projeye kredi veriyor olmasının büyük önem taşıdığını unutmayın.

7) Kredi kullanılmayacak olsanız da, bankanın kredi vermediği konut projelerinden uzak durun.

8) Senetle borçlanma yaparken mutlaka senetlerin nama yazılı olmasına ve her taksit için ayrı ayrı senet yapılmasına özen gösterin.

9) Müteahhidin inşaatı bitirememesi durumunda nama yazılı olan senetler ödenmeyebilir ancak emri havalesine yazılı olanlar piyasada üçüncü kişiler tarafından kullanılacağı için tüketici ödemek zorunda kalıyor.


BENZER YAZILAR