Türkiye’de ev sahipliği oranı yüzde 60!

Yazıyı paylaş:

Bu yıl altıncısı düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde ‘Gayrimenkul Sektöründe Büyümenin Yeni Yolu’ başlıklı panelde konuşan Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, Türkiye’nin konut satışında Avrupa birincisi olduğunu, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’ne (OECD) üye 30’un üzerinde ülke arasında ise Amerika Birleşik Devletleri’nin ardından ikinci sırada geldiğini açıkladı.

Türkiye’nin hanehalkı ortalaması azaldı
Türkiye’nin konut satışında OECD ikincisi olduğuna dikkat çeken Timur, “Ev sahipliği oranı Romanya, Singapur, Çin’de yüzde 90’ının üzerinde, Rusya ve Norveç’te yüzde 80’in üzerinde. Türkiye’de bu oran yüzde 60. Sektör olarak daha gidecek çok yolumuz var” dedi. Nüfus artış hızı ve hane halkı ortalamasının düşmesine bağlı olarak Türkiye’de her yıl 600 binin üzerinde ev ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Timur, “Türkiye’de hanehalkı ortalaması azalmaya başladı. Türkiye’de bir evde geçmişte 5 kişi yaşarken, bu oran şimdi yüzde 3,5’a düşmüş durumda. Bu oran Avrupa’da ise yüzde 2,3 seviyelerinde. Bu veri konuta olan talebin ne denli uzun vadeli olacağına işaret ediyor” diye konuştu.

Yabancı yatırımcılar önemli
Yabancı yatırımcıların da ülkelerin büyümelerine ortak olduklarına dikkat çeken Erden Timur, “Yabancı ilgisi için imar haklarının kazanılmış olması çok önemli. Yabancı yatırımcı yatırım yaptığı gayrimenkulün bir süre sonar tarlaya dönüşmeyecek olmasından emin olmalı” dedi. Türkiye gayrimenkul sektörü olarak yabancı yatırımcının sadece satış anlamında değil kiralama anlamında da dikkatini çekmek gerektiğini kaydeden Erden Timur, “Elbette bizler de Türkiye’nin güzel hikayesini yurtdışında anlatmaya devam etmeliyiz” dedi.


BENZER YAZILAR