Yatay mimariyle şehirler yeniden doğacak

Yazıyı paylaş:

Gayrimenkul piyasasının sık konuşulan konuları arasında son günlerde yatay mimari dikkat çekiyor. Türkiye genelinde mahalle kültürünü yaşatmak, konut sahiplerini doğayla buluşturmak ve kültürel değerleri canlı tutmak amacıyla yatay mimari esaslı, az katlı konutlar inşa ediliyor.

Türkiye’de yatay mimari çalışmaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yürütülüyor. Kentlerin dikey yapılardan uzaklaşıp yatay mimari ile inşa edilmesi, şehrin silüetini korumanın yanında orada yaşayan insanların üzerinde de etkili oluyor. Mahalle sakinleri, doğayla iç içe ve sosyal açıdan daha yakın komşuluk ilişkileri kurma imkânı bulabiliyor.

 

İstanbul’da yenilenecek 2 milyon konut var!

 

Mahalle kültürünün canlandığı doğayla iç içe bir yaşam

Bu kapsamda TOKİ aracılığıyla, mahalle kültürünün ön planda tutulduğu, İstanbul başta olmak üzere İzmir, Ankara ve Bursa’nın yanında, Türkiye genelinde az katlı, 2+1 ve 3+1 planında konutlar inşa ediliyor. Konutlar, belirlenen bölgeler ve genel şehir planlarında şehircilik kriterleri doğrultusunda doğayla iç içe ve samimi ilişkiler kurulmasını sağlayacak anlayışla üretiliyor.

 

Yatay mimari nedir?

 

Aile bağı ve komşuluk ilişkilerini canlı tutacak bu anlayışla, kültürel değerler ve geleneklerin ön plana çıkarılması, daha çok sosyal konut ve alanların inşa edilmesi, insanlara doğayla iç içe yaşama imkânı sunulması hedefleniyor. Bu çalışmalar neticesinde, insanları toprakla daha çok buluşturan, daha çok yeşil ve sosyal donatılar sayesinde nefes alan şehirlerin oluşturulması amaçlanıyor. Bakanlık tarafından “Yatay Mimariyle Yükselen Türkiye” sloganıyla 2023 hedefleri doğrultusunda nitelikli sosyal konutların hayata geçirilme çalışmaları devam ediyor.

 

Kaynak: AA


BENZER YAZILAR