Zorunlu Deprem Sigortası hakkında bilmeniz gereken 5 şey!

Yazıyı paylaş:

Zorunlu Deprem Sigortası, meskenleri kapsayan bir sigorta ürünüdür. Amacı, depremin meskenlerde sebep verebileceği maddi hasarlara karşı teminat sağlamak olarak özetlenebilir. Söz konusu maddi hasarlara deprem sonucu yaşanabilecek yangın, tsunami, infilak ve yer kayması gibi durumlarda doğrudan oluşan maddi hasarların, poliçe limitleri kapsamında nakit olarak karşılanması da kapsamı dahilindedir.

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından sunulan bu sigorta türü zorunludur. Zorunlu Deprem Sigortası’nın poliçe üretimi yetkili sigorta firmaları ve acenteleri tarafından yapılır.

 

Zorunlu Deprem Sigortası hakkında bilmeniz gereken 5 önemli bilgi
1) Zorunlu Deprem Sigortası bir vergi türü değildir. Depremin yol açtığı zararın karşılanmasını sağlayan bir sigorta ürünüdür.

2) Zorunlu Deprem Sigortası’nın süresi bir yıldır. Sigorta sözleşmesinin her yıl poliçe süresi sona ermeden yenilenmesi gereklidir.

3) İnşaatı henüz bitmemiş konutlar için sigortalama işlemi yapılmaz.

4) 6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu gereğince tapu ve elektrik/ su aboneliği işlemleri için Zorunlu Deprem Sigortası şartı aranır.

5) Zorunlu Deprem Sigortası kapsamına tüm binalar girmiyor. Teminat kapsamı dışında değerlendirilen bina türleri arasında kamu kurum ve kuruluşlarına ait binalar, köy yerleşim alanlarında yapılan binalar, tamamı ticari veya sınai amaçla kullanılan binalar, tapuya kayıtlı bulunmayan ve özel mülkiyete tâbi olmayan arazi ve arsaların (hazine arazileri vb.) üzerine inşa edilmiş binalar, yetkili kamu kurumları tarafından yıkılmasına karar verilen binalar ile mesken olarak kullanıma uygun olmayan, bakımsız, harap veya metruk binalar.

2017 DASK fiyatları

DASK zam oranı hakkında bilgilendirmeyi de kapsayan, Hazine Müsteşarlığı yine tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimat Tebliği’ne göre, düzenleme 5 bölgeyi kapsıyor. Tebliğ yürürlüğe girme tarihi ise 1 Haziran 2017 olarak planlanıyor.

İşte 2017 yılında DASK ödemesi yapacaklar için 5 bölgenin yeni prim tutarları:

1. Bölge: 75 TL

2. Bölge: 65 TL

3. Bölge: 55 TL

4. Bölge: 45 TL

5. Bölge: 35 TL

Söz konusu ödemelerin yanı sıra, konutların hepsinin sigortalanmasını tercih edenlere özel yüzde 20 indirim hakkı sunuluyor.Zorunlu Deprem Sigortası sözleşmelerini yenileyenler için de indirimler var. Sigorta poliçesinin ilk üç yenilenmesinde yüzde 10, diğer yenilemelerde ise yüzde 20 indirim yapılıyor olacak.

 

Satın alacağınız konut depreme dayanıklı binada mı?

 

 

Kaynak: dask.gov.tr


BENZER YAZILAR