Gayrimenkul değerleme hakkında mutlaka bilmeniz gereken 5 şey!

Yazıyı paylaş:

Gayrimenkul değerleme kavramı 2000’li yılların başında hayatımıza girdi. Özellikle konut kredilerinde önemli bir kriter olan gayrimenkul değerlemesi, bu alanın yükselen bir trende dönüşmesini sağladı. Öyle ki, gayrimenkul değerleme uzmanlığı geleceğin meslekleri listesinde sık sık karşımıza çıkmaya başladı.

Gayrimenkul danışmanları için önemli bilgiler sunar

Gayrimenkul danışmanları için de gayrimenkul değerlemenin ayrı bir yeri var. Uzmanlar, gayrimenkul danışmanlarına portföylerine eklenen bir emlak söz konusu olduğunda, bir gayrimenkul değerleme uzmanıyla çalışmalarını sıklıkla tavsiye ediyor.

Ayrıca, gayrimenkul değerleme raporuna sahip bir gayrimenkulün satış süresi de çok daha hızlı olabiliyor. Çünkü, alıcı bulma konusunda zamandan kazanıldığı bir gerçek.

 

4 basit adımda emlak işinde bütçe yönetimi

 

 

Gayrimenkul değerleme ile ilgili danışmanların mutlaka bilmesi gereken 5 kısa bilgi

Peki gayrimenkul danışmanlarının işlerini bu denli yakından etkileyen gayrimenkul değerleme tam anlamıyla nedir, ne işe yarar, nasıl yapılır? Daha da önemlisi danışmanlar için gayrimenkul değerleme raporu hem müşterileriyle kurdukları güvene dayalı iletişimde ve emlak satışında nasıl bir role sahip?

Tüm bu ve buna benzer soruları bir araya getirdik ve danışmanların gayrimenkul değerleme ile ilgili mutlaka bilmesi gerekenleri derledik.

 

1) Gayrimenkul değerleme nedir?

• Belirli kriter, etik kurallar ve objektif ölçütlere göre gerçekleşen gayrimenkul değerleme işlemi, bir gayrimenkulün değerini gösterir. Yani, söz konusu gayrimenkulün gerçek değerinin ortaya çıkarılmasını sağlar.

• Gayrimenkul değerleme çoğunlukla konut kredisi işlemleri, ipotekli konut alımları gibi işlerde kullanılıyor.

2) Gayrimenkul değerlemeyi kimler yapabilir?

• Gayrimenkul değerlemeyi, SPK listesinde yer alan lisanslı gayrimenkul değerleme şirketleri ve yine gayrimenkul değerleme lisansına sahip uzmanlar yapar.

• Gayrimenkul değerleme uzmanları her türlü gayrimenkulün (bina, konut, arsa, arazi, iş yeri vb.) satış, yatırım, kredi ve ipotek işlemleri için değerini tespit eder ve raporlar.

• Tamamen bağımsızdırlar. Yani evin değerini yükseltmek, alım-satımı ile ilgili aracılık gibi konularla hiçbir ilgileri yoktur. Tam anlamıyla bir değerleme ve raporlama uzmanları olarak görmek gerekir.

 

3) Gayrimenkul değerleme nasıl yapılır?

• Değerleme uzmanları önce mevcut piyasa koşularını, emlak trendleri, lokasyon ve çevre faktörünü dikkate alır. Gayrimenkulün hem için hem dışında yapılan incelemeye belediye ve ilgili kurumların yanı sıra tapu araştırması da dâhil edilir. Bir gayrimenkul değerleme uzmanı bu ve benzeri pek çok incelemelerin yanı sıra gayrimenkul ile ilgili fotoğraflar çekebilir, ölçümler yapabilir.

• Tüm bu verileri bir araya getirerek gayrimenkul değerleme raporunu ortaya çıkarır. Raporda mutlaka elde edilen değere nasıl ulaşıldığıyla ilgili detaylı analizler de yer alır.

 

Uzun zamandır satılamayan emlak ilanları için 6 ipucu!

 

4) Gayrimenkul değerleme yöntemleri nelerdir?

• Gayrimenkul değerleme raporu hazırlarken 3 farklı yöntem uygulanıyor: Emsal karşılaştırma, maliyet yaklaşımı ve gelir indirgeme.

• Değerleme raporu hazırlanırken bu 3 yöntemden herhangi biri uygulanır.

 

5) Gayrimenkul değerleme hangi amaçla kullanılır?

• Gayrimenkul teminatıyla bir konut kredisi alımı söz konusu olduğunda, bir gayrimenkulün satışı veya kiraya verilmesi gibi aşamalarda başvurulur.

• Bir gayrimenkulün gerçek değerini öğrenmek amacıyla değerleme şirketine hem bireysel hem de kurumsal talepte bulunulabilir.

 

Emlak danışmanları yeterlilik belgesini TOBB MEYBEM’den alabilecek!

BENZER YAZILAR