Kira stopajı nedir, nasıl hesaplanır?

Yazıyı paylaş:

Kira stopajı; kişi ya da kuruluşların kirada bulundukları iş yerinin brüt kira bedeli üzerinden kesintiye tâbi tutularak ödedikleri vergi miktarı… Yani kira stopajı, kiracı tarafından ödeniyor. Kira stopajının ne zaman ödeneceği ve hangi ödeme türlerinde stopaj kesintisi olduğuna dair bilgiler Gelir Vergisi Kanunu 94. maddesinde yer alıyor.

 

İstanbul’da ofis kiralamadan mutlaka bilmeniz gerekenler!

 

Peki, her kiracı stopaj vergisi ödemek zorunda mı? Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesinde kira stopaj vergisi ödemesi gereken kişi, kurum ve kuruluşlar belirtiliyor.


Kira stopaj vergisi nasıl hesaplanır?

Stopaj vergisinde kiranın brütü üzerinden yüzde 20 oranında kesinti yapılıyor. Bu vergi kesintisi, gelecek aylara veya yıllara ait olmak üzere peşin ödenen kira bedeli üzerinden de yapılıyor.

Siz de kira stopaj vergisini kolayca hesaplayabilirsiniz.

Örneğin Kadıköy Moda’da kuru temizleme dükkanı işleten Ayşe Hanım, dükkanın kirası için aylık 3.000 TL brüt kira veriyor. O zaman;

3000/100= 30

30×20= 600 TL

Ayşe Hanım’ın kiracı olduğu dükkan için ödemesi gereken stopaj vergisi 600 TL’dir.

 

 

Kiracı stopaj vergisini ödemezse ne olur?

Stopaj vergisi konusunda en çok merak edilenlerden biri de “Kiracı stopaj vergisini ödemezse ne olur?” sorusu. Böyle bir durumda taşınmaz sahibi bu vergiden sorumlu olur mu ya da ne yapmalı? Eğer kiracı kişi ya da kurum stopaj vergisini ödemezse, taşınmaz sahibi kiralanan mülkün tahliye edilmesini talep edebiliyor.

 


BENZER YAZILAR