Soğuk havalarda evinizi ısıtacak 7 tasarruflu yöntem

Yazıyı paylaş:

Kış aylarında dışarıda soğuktan korunmak için çeşitli önlemler alırız. Dolaplar kışlık kıyafetlerle dolmaya başlar; atkılar, şemsiyeler çıkartılır. Peki ev ortamını soğuk hava şartlarına uygun hale getirmek için neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Soğuk havalarla birlikte doğalgaz, elektrikli ısıtıcı, soba, şömine gibi ısıtıcılar ve masrafları hayatımıza girer. Evinizde hangi ısıtma yöntemini kullanırsanız kullanın, tasarruf yapabilmek için bazı yöntemler uygulamanız yeterli.

İşte kış aylarında evinizi sıcak tutacak 7 tasarruflu yöntem…

 

 

1. Güneş ışığından faydalanın

Güneşten gelen ısı için ücret ödemeniz gerekmez bu nedenle perdelerinizi açarak, gün içinde güneş ışığının ısısından yaralanabilirsiniz. Hava karardığında ise perdelerinizi çekerek soğuk havanın girişini önleyebilirsiniz.

 

2. Radyatörlerin önünü açın

Radyatörün önündeki koltukta oturmak keyifli olabilir ancak radyatörden gelen ısının evin içinde dağılmasını engeller. Eşyalarınızı radyatörlerden uzaklaştırarak sıcak havanın serbest dolaşımını artırabilirsiniz.

 

Kış aylarının gözde 10 tatil bölgesinde ev fiyatları

 

3. Yalıtım önemli

Mantolama işleminin uygulandığı binalar kışın soğuk, yazın da sıcak havanın içeri girmesini önemli ölçüde engeller. İlk etapta mantolama işlemi masraflı görünebilir ancak uzun vadede ısıtma ve soğutma ihtiyaçlarınızda tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Binanın dış cephesine mantolama yapılması, ısıtma ve soğutma giderlerinizi azaltır. Eğer bir binanın çatı katında yaşıyorsanız, çatıya da yalıtım yaptırabilirsiniz.

 

4. Kombi bakımını yaptırmayı ihmal etmeyin

Doğalgaz faturasını azaltmanın bir yolu da kombi bakımını yaptırmaktır. Kombi bakımı, tasarruf sağlamasının yanı sıra güvenlik açısından da önem taşıyor. Bu sebeple her yıl rutin olarak kış ayları gelmeden kombinizin bakımını yaptırmalısınız.

 

5. Kapı ve pencerelerin sağlam olduğundan emin olun

Soğuk havanın içeri girmesini engelleyen kapı ve pencereleri kontrol edebilirsiniz. Eskimiş, tadilat gerektiren, hava sızdıran kapı ve pencereler evinizde ısı kaybına neden olacağı için önlem almalısınız. Eskimiş kapı ve pencereleri yenileyebilir ya da kapı ve pencerelerden gelen soğuğu engellemek için fitil veya yapışkanlı süngerler de kullanabilirsiniz.

 

 

6. Isınmanızı kolaylaştıracak mobilyaları tercih edin

Soğuk havalarda yünlü, süet ve kadife gibi kumaşlar daha sıcak tutar. Koltuklarınızı bu tarz kumaşlardan seçebilirsiniz. Eğer koltuklarınız bu tarz kumaşlardan değilse, yeni bir koltuk takımı almak masraflı bir seçim olacağı için daha çabuk ısınmanızı sağlayacak koltuk şalları ve örtülerini kullanabilirsiniz.

 

7. İdeal sıcaklığı kullanın

Kış aylarında oturma odalarının ideal sıcaklığının ortalama 20 derece olması gerektiği belirtiliyor. Evinizi daha fazla ısıtmak hem sağlığınızı hem de bütçenizi olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle oturma odanızın sıcaklığını kış aylarında 20 derecede sabitleyebilirsiniz. Geceleri ısınma ihtiyacı azalacağı için ısıyı biraz daha düşürebilirsiniz. Kombiyi kapatmak, ortam ısısının tamamen düşmesine neden olur. Aynı zamanda evinizi yeniden ısıtmak istediğinizde daha fazla enerji tüketmek zorunda kalırsınız. Dolayısıyla geceleri ya da evde olmadığınız saatlerde kombiyi kapatmak tasarruflu bir yöntem değildir.

 

Kışın ev satın almak için 4 neden

BENZER YAZILAR