Maliye’den 10 tapu uyarısı!

Yazıyı paylaş:

Maliye Bakanlığı, vatandaşları emlak alım satım süreçlerindeki tapu işlemleri ile ilgili uyardı. Uyarılar arasında gayrimenkul satın alınırken gerçek değerin beyanına dikkat çeken Maliye Bakanlığı, tapu işlemlerinde dikkat edilmesi gerekenleri 10 başlıkta özetledi.

İşte ev alıp satarken tapu işlemlerinde dikkat edilmesi gereken 10 madde:

1. Tapu harçları gerçek değer üzerinden ödenmeli

Tapu harçları, vergi değerinden az olmamak üzere gayrimenkulün gerçek değeri üzerinden ödenmeli.

2. Beyanda gerçek bedeli bildirin

Tapu işlemlerinde, gayrimenkulün gerçek bedeli beyan edilmeli.

3. Tapu harcını eksik ödeyene ceza

Daha az vergi ödemeyi düşünerek konutla ilgili faturanın gerçek değerinin altında kesilmesine izin vermeyin. Unutmayın, tapu harçları eksik ödendiğinde alıcıdan da satıcıdan da cezalı olarak tahsil ediliyor.

4. Mutlaka fatura alın

İnşaat şirketi, müteahhit ve komisyonculardan ödediğiniz ücret karşılığında fatura alın.

5. Yetkisiz kişilere dikkat

Mağduriyet yaşanmaması için tapu müdürlüklerinde yetkisiz kişiler aracılığıyla işlem yapmayın. Kayıtsız aracılık hizmetleri vergi kaybına neden oluyor.

6. Kayıtsız iş yapanı paylaşın

Destek aldığınız gayrimenkul danışmanı size fatura vermek istemezse, bu durumu ve ilgili şahsı mutlaka en yakın vergi dairesine ya da Vergi İletişim Merkezi’ne bildirmekte tereddüt etmeyin.

7. Başka şehirde emlak sahibi olacaksınız… 

Alım-satım işlemi gerçekleştireceğiniz gayrimenkul eğer ikâmet ettiğiniz şehirde olmasa bile, size en yakın tapu müdürlüğünde işlemleri tamamlayabilirsiniz.

8. SMS ile bilgilendirme

E-devlet’ten faydalanın. E-devlet üzerinden cep telefonu numaranızı sisteme kaydederseniz, sahip olduğunuz gayrimenkul ile ilgili sizin bilginiz dâhilinde olduğu gibi, bilginizin olmadığı durumlarda herhangi bir işlem talebi yapılırsa anında haberdar olun.

9. Beş yıl kuralına dikkat edin

Eğer gayrimenkul alım satımı sonrası beş yılı kapsayan dönemde gayrimenkulün tekrar satılması durumunda, değer artış kazancı vergisi ödeniyor.

10. Yurtdışında da tapu işlemi yapabilirsiniz

Yurtdışında da Berlin Başkonsolosluğu tapu temsilciliğinde işlem yapabilirsiniz.

 


BENZER YAZILAR