Projeden konut alanlar hangi daireleri tercih etti?

Yazıyı paylaş:

Türkiye İş Bankası’nın desteği ile hazırlanan REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi 2017 Kasım ayı sonuçları açıklandı. REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ne göre; stok erime hızının yüzde 3.3 olduğu Kasım ayında, fiyat artışı bir önceki aya göre 0.17, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 4.10 oranında gerçekleşti.

 

İstanbul’un Anadolu Yakası’ndaki konut proje fiyatları daha çok arttı

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’nde, Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0.17 oranında artış gerçekleşirken, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.10 ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise yüzde 77.80 oranında artış yaşandı.

Kasım ayında İstanbul Asya Yakası’nda yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0.11 oranında; İstanbul Avrupa yakasında yer alan markalı konut projelerinde ise yüzde 0.06 oranında fiyat artışı oldu. Endeksin başlangıç dönemine göre ise İstanbul Asya yakasındaki projeler Avrupa yakasına kıyasla 11.6 puan fazla artış gösterdi.

 

Senet kullanım oranı 14 puan arttı

Kasım ayında yeni konut satışlarında peşinat kullanım oranı, Ekim ayına göre -3 puan azalarak yüzde 26, banka kredisi kullanım oranı -11 puan azalarak yüzde 30 oranında gerçekleşti. Konut satışında senet kullanım oranı ise 14 puan artarak yüzde 44 olarak gerçekleşti.

 

Stok erime hızı arttı

Kasım ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 31’i bitmiş, yüzde 69’u ise bitmemiş konut stoklarından oluştu. Kasım ayı stok erime hızı değerlendirildiğinde, adet bazlı yüzde 3.3, metrekare bazlı ise yüzde 2.9 oranında stok erime hızı gözlemlendi.

 

Tüm konut tiplerinin satışında artış

Bir önceki aya göre, 1+1 konut tipi satışının yüzde 0.17 oranında arttığı Kasım ayında, 2+1 konut tipinde yüzde 0.28, 3+1 konut tipinde yüzde 0.06 oranında, 4+1 konut tipinde ise yüzde 0.39 oranında artış yaşandı.

51-75 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.12 oranında artış yaşanan Kasım ayında, 76-100 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.29 oranında, 101-125 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.16, 126-150 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.39, 151 metrekare ve daha büyük alana sahip konutlarda ise yüzde 0.07 oranında artış görüldü.

 

Yabancılara satış oranı 1 puan geriledi, yüzde 4 oldu

Markalı konut projelerinde gerçekleştirilen satışların yüzde 4’lük oranı yabancı yatırımcılara yapıldı. Son 6 aylık ortalamanın yüzde 4 olduğu yabancı yatırımcılara satışlar; Temmuz’da yüzde 4, Ağustos’ta yüzde 6, Eylül’de yüzde 3, Ekim’de yüzde 5 olarak gerçekleşmişti.

 

“Senet kullanım oranı arttı”

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi 2017 yılı Kasım ayı sonuçlarını değerlendiren GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Kasım ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)’nde yüzde 1.49, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yurt İçi-ÜFE)’nde yüzde 2.02 artış gözlemlenmesine rağmen markalı konut üreticilerinin aylık yüzde 0.17 oranında fiyat artışına gitmeleri, Ekim’de olduğu gibi artan maliyetleri fiyatlara yansıtmadıklarını gösteriyor. Ayrıca Kasım ayı yeni konut satışlarında peşinat kullanım oranı yüzde 26, banka kredisi kullanım oranı yüzde 30 ve senet kullanım oranı yüzde 44 olarak gerçekleşti. Banka kredisi kullanım oranının -11 puan azalırken, senet kullanım oranının 14 puan artmasında, firmalarca uygulanan kampanyaların yanı sıra kredi faiz oranlarındaki artışın da etkili olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

 

“İş Bankası ev kredi hacmini 20 milyar TL’ye çıkardı”

İş Bankası Bireysel Krediler Müdürü Recep Haki, 2017 yılının ev kredisi piyasası açısından oldukça hareketli geçtiğini ve bankaların toplam konut kredi hacimlerinin 190,3 milyar TL’ye ulaştığını belirtti. Haki, İş Bankası’nın 2017 Eylül sonu itibarıyla yıl sonuna kıyasla yüzde 13,2 bir artış ile ev kredisi hacmini 20,0 milyar TL’ye çıkardığını söyledi ve İş Bankası’nın sektörde konut finansmanının önemli bir oyuncusu olma özelliğini sürdürdüğünü vurguladı.
Haki “İnsanlar için zamanın ne kadar değerli olduğunu biliyoruz. Biz de bu noktadan hareketle ev kredisi sürecini uçtan uca dijital ortama taşıdık. Anında Ev Kredisi çözümümüz Türkiye’de bir ilk. Ev almak isteyenler ve kredi ihtiyacı olanlar isbank.com.tr’de Anında Ev Kredisi başvurusu yaptıklarında, talebin krediye dönüşmesine kadar geçen bütün süreci dijitalde tamamlayabiliyorlar. Kredi hesaplama, ekspertiz, kredi tahsisine kadar tüm süreç dijitalde gerçekleşiyor ve şubeye sadece bir kez imza atmak için gidiliyor. Hizmet sunmaya başladığımız ilk günden bugüne bir yıl içerisinde toplamda 35 binin üzerinde başvuru gerçekleşti. Bu da hizmetimize olan büyük ilgi ve talebin bir göstergesi. Müşteri deneyimi odağı ile tasarladığımız dijital hizmetlerimiz hem sektöre yön veriyor hem de müşterilerimize hız ve kolaylık sağlıyor.” dedi.

 


BENZER YAZILAR