Kiralık konut sayısı her geçen gün artarken, ev sahipleri güvenebilecekleri kişi ya da ailelere evlerini kiralamak istiyor. Peki ya kiracılar? Kiracılar da ileriki dönemde bir sorun yaşamak adına kendilerini kiracı yerine koyarak düşünebilen, evde bir sorun çıktığında yakından ilgilenen ve üstlenmesi gereken sorumlulukları kabul eden ev sahiplerini tercih ediyor.
Evle ilgili haklarınızı bilmelisiniz
Her kiracının ve ev sahibinin, kiracı hakları konusunda bilgi edinmeleri, haklarını bilmeleri ev sahibi ile kiracının ticari ilişkisinin yolunda gitmesi için oldukça önemli.
Ev sahiplerinin ve kiracıların, kira sözleşmesi yaparken haklarını bilmesi, çıkabilecek sorunların önüne geçiyor. Kira sözleşmesinde belirtilen tüm maddelere her iki tarafın da uyması mutlu ev sahibi-mutlu kiracı ilişkisini yaşatıyor. Dolayısıyla konu dönüyor dolaşıyor kira sözleşmesinin içeriği ve özellikle de kira zam dönemi geldiğinde yasalara göre hareket etmeye geliyor.
Kira bedeline yapılacak zam oranı belli
Borçlar Kanunu, konut kiralamalarında mülk sahibiyle kiracı arasındaki yasal hak ve sorumlulukları güvence altına alıyor. Dolayısıyla kira kontratı süresinin yenilenmesi halinde, mülk sahibinin mevcut kira bedeline yapacağı kira zam oranı Borçlar Kanunu kapsamında değerlendiriliyor.
Kira zam oranını hesaplamak için Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) rakamlarına bakmak gerekiyor.
1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren Yeni Borçlar Kanunu’na göre, ev sahipleri kiralık evlerinin zam oranında ÜFE değerini geçemiyor ve kira zamları ÜFE’nin son 12 aylık ortalamasına göre yapılıyor.
Kanuni zam oranında istisnai durum var mı?
Buna göre, kanuni kira zam oranı, bir önceki ayın ÜFE artış oranını geçemiyor. İstisnai bir durumsa ancak şu koşulda geçerli oluyor:
• Kanuni düzenlemelere göre, iş yerlerinde, mülk sahibi kiracısına 2020 yılına kadar önceden yapılan kira kontratına bağlı kalma koşuluyla istediği oranda kanuni kira zam oranı belirleyebiliyor.
• Mesken taşınmazların kanuni kira zam oranı hesaplanırken kullanılan ÜFE artış oranları, her ay başında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanıyor.
• Borçlar Kanunu kapsamı dışında uygulamalarla karşı karşıya kalan kiracılar, Borçlar Kanunu’nu referans alarak hakkını arayabilir, mülk sahibi aleyhine dava açabilir veya ilgili mercilere şikayet bildiriminde bulunabiliyor.