10 soruda “Gayrimenkul Sertifikası”

Yazıyı paylaş:

Son zamanlarda gündemde olan Gayrimenkul Sertifikası herkesin merak ettiği konulardan biri haline geldi. Resmi Gazete’de geçen yıl yayımlanarak yürürlüğe giren Gayrimenkul Sertifikası’nın ilk uygulaması TOKİ öncülüğünde Makro İnşaat’ın Park Mavera isimli konut projesinde hayata geçirildi. İlk Gayrimenkul Sertifikası için 29, 30, 31 Mart’ta talep toplanacak.
Peki Gayrimenkul Sertifikası nedir? Sistem nasıl çalışıyor? Sertifika almak için ne kadar bütçe gerekir? Sertifika nakde dönüştürülür mü? İşte Gayrimenkul Sertifikası ile ilgili bilinmesi gerekenler…

1. Gayrimenkul Sertifikası nedir?

Gayrimenkul projelerine bireysel ya da kurumsal yatırımcıların SPK denetiminde güvenle ortak olmalarını sağlayacak olan yeni bir yatırım aracıdır. Gayrimenkul Sertifikası’yla bir gayrimenkul projesine tek başına yatırım yapabilecek ekonomik yeterliliğe olmayan ancak gayrimenkule yatırım yapmak isteyen tüm kesimlerin ufak ufak birikimlerle, kredi çekmeden, faiz olmadan yatırım yapmasına imkân sağlaması amaçlanıyor. Projenin başından yani topraktan yatırıma ortak olmak isteyenlerin, Türkiye’nin ve dünyanın her tarafından her gelir grubundan yatırımcılar dilerse projenin teslimine kadar bekleyebilir, dilerse yatırımını o anki borsa değerinden nakde dönüştürebilir. İsterseniz beğendiğiniz bir dairenin payını borsadan toplayıp sahibi olabilir, isterseniz de 3 yıl sonra bitmiş projenin, oturmaya hazır projenin satış gelirine payınız nispetinde ortak olursunuz.

 

2. Sistem nasıl çalışır?
Örneğin 7 kat 28 daireden oluşan 2 bloklu bir projenin tamamının Gayrimenkul Sertifikası’yla satıldığını varsayalım. Proje, bağımsız bölüm bazında küçük paylara ayrılıyor, paylandırma esnasında dairelerin şerefiye farkları pay adetlerine yansıtılıyor. Örnek projede toplam pay 3 milyon adet olsun. Her bir pay için bir halka arz fiyatı belirleniyor. 1 pay değerini 5 lira olarak kabul edelim. 3 milyon pay, pay adedi 5 TL olacak şekilde, toplam 15 milyon TL’lik bir büyüklükte pay ediliyor. Halka arz sonrası fonlar borsada işlem görmeye başlıyor. Teslime kadar borsada oluşan fiyattan istenildiğinde alınıp satılıyor.

Borsada işlem gördüğü son güne kadar 7 dairenin yatırımcılar tarafından paylarının biriktirilmek suretiyle satın alındığını varsayalım. 28 dairelik projede 21 ev kaldı. Teslim sonrası kalan 2 milyon 248 bin pay sahibine dağıtılmak üzere 21 daire açık arttırma usulüyle satışa çıkarılıyor. Son olarak her bir pay başına düşen hasılat hesaplanıyor. Hasılat paya bölünerek pay başına değer belirleniyor.
Şu şekilde:
19 milyon 108 bin TL / 2 milyon 248 bin pay = 8.5 TL
Bu örnekte pay sahiplerine pay başına 8.5 TL ödenir.

3. Sertifika ile nasıl ev alınır?
Projeden ev almak isteyen kişinin 100 bin TL’lik birikimi olsun. Beğendiği dairenin ise 500 bin TL olduğunu varsayalım. 100 bin TL ile ilk Gayrimenkul Sertifikası alabilir. Sonrasında da para oldukça borsadan sertifika almaya devam edebilir, istediği dairenin parasını bu şekilde biriktirebilir. Ayrıca eli sıkıştığı anlarda bu sertifikaları borsada satarak, nakde dönüştürebilir. Ve 3 yıl boyunca beğendiği dairenin parasını toplayarak, bu dairenin sahibi olabilir. Özetle kendi ödeme planını kendi belirleyebilir.

4. Sertifikanın amacı m2 daire satmak mı?
Hayır. Bu bir ortaklık modellemesi. Amacı her gelir grubunu bir gayrimenkul projesine ve buradan doğacak olan değere ortak etmek.

5. Sertifika almak için ne kadar bütçe gerekir?
Kişi ne kadar bütçe ayırabiliyorsa, o kadarlık yatırım yapabiliyor. Bu konuda bir sınırlama yok.

6. Türkiye’nin her tarafından yatırım yapılır mı?
Türkiye’nin ve dünyanın her tarafından yatırım yapılabilir.

7. Sertifikalarla ev alınır mı?
Sertfikalarla ev alınabiliyor.

8. Borsada işlem görmesinin amacı nedir?
Borsa; alıcı ve satıcının şeffaf bir ortamda buluştuğu şeffaf bir pazardır. Gayrimenkul sertifikası Borsa İstanbul’da işlem görecek. Özellikle kurumsal yatırımcılar açısından gayrimenkul yatırımını daha güvenilir bir hâle getiriyor. Bireysel yatırımcı için ise istediği an nakde dönme imkânı var. Aynı zamanda gerek kurumsal gerek bireysel yatırımcının projeye ilişkin gelişmeleri takip edecek olduğu, zamanında ve doğru bilgileri ulaşabileceği bir ortam sağlıyor.

9. Proje nerede yapılıyor?
Gayrimenkul Sertifikası uygulamasının ilki İstanbul’un Başakşehir ilçesinde yapılıyor.

10. Sertifikayı satmak için proje sonuna kadar beklemek zorunda mısınız?
Hayır, istediğiniz zaman gayrimenkul sertifikasını satabilirsiniz.

Kaynak: gayrimenkuldesertifika.com


BENZER YAZILAR