2018 gayrimenkul beklentileri!

Yazıyı paylaş:

Tükiye’de 2017 yılında gayrimenkul fiyatlarında ortalama yüzde 12 civarında artış yaşandı. Peki, 2018 yılında gayrimenkul sektöründe neler yaşanacak? Platin dergisi gayrimenkul sektörünün önde gelen yöneticilerinin 2018 beklentilerini derledi. İşte 2018 gayrimenkul öngörüleri:

 

“2017’de gayrimenkul fiyatları yüzde 12 arttı”

Zingat.com Kurucu Ortağı ve CEO’su Ahmet Kayhan, geride bırakmaya hazırladığımız 2017 yılını değerlendirirken, önümüzdeki yıla yönelik şu yorumlarda bulunuyor: “Gayrimenkul fiyatlarında artış devam ediyor. 2017’de ortalama yüzde 12 civarında bir artış vardı. Aynı şekilde kiralık fiyatlarında da yükselme oldu. Burada dikkat çeken gelişme, gayrimenkul fiyatlarında yaşanan artışın hızı… Konut fiyat artışındaki hız, geçmiş yıllara göre yavaşlamış görünüyor. Özellikle son iki çeyrekte döviz fiyatlarındaki ve faizlerdeki artışın etkili olduğu kanısındayım. Son iki çeyreğin ekonomik gelişmeleri ışığında kısa dönem genel beklentinin karamsar bir yapıya büründüğünü gözlemliyoruz. 2018’de planlanan altyapı yatırımları devam eder ve bunları temel yapısal ekonomik reformlar takip ederse bu durum düzelebilir.”

 

“Gayrimenkulde doğru bilgi için yapay zekâya yatırım yapıyoruz”

 

“Konut kredileri 185 milyon TL’yi aştı”

Ülkemizde konut fiyatlarının yüksek olması nedeniyle, ailelerin konut alımında banka kredisi kullandıklarını söyleyen REIDIN CEO’su Kerim Bertrand, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulunuyor: “ REIDIN  Konut Satın Alma Gücü Endeksi verileri incelediğinde, konut fiyatlarının  kişilerin gelirleriyle  karşılaştırdıklarında çok yüksek  olduğu, konut kredilerinin düşük maliyeti ve uzun  vadeli olarak  verilebilmesi durumunda  kişilerin bunları geriye ödeyebilmelerinin  mümkün olduğu gerçeğini  gözlemliyoruz. Aslında Türkiye Bankalar Birliği’nin ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın istatistikselleri incelediğinde toplamda 2.2 milyon kişiye ulaşan ve 185 milyar TL’yi aşan ölçekte konut kredisi kullanıldığını söylemekte mümkün. Öte yandan, faiz oranları ile konut kredilerinin gelişimini irdelediğimizde ise değişken arasında yüksek korelasyonun varlığı herkesçe oranları Ocak-Eylül döneminde ortalama aylık yüzde 0.98’di. Ancak özellikle son 3 ayda yüzde 1’i aşan oranlar gözlemliyoruz. Konut yatırımları ise özellikle uzun vadede diğer finansal yatırım araçlarına kıyasla her zaman iyi bir alternatif oldu. Ancak 2017 yılı konut artışları oranları incelediğinde özellikle yeni konut ve ikinci el konut piyasasında ayrışımların olduğu gözlemlenebilir. Örneğin Türkiye geneli 68 şehir baz alınarak veriler incelediğinde, artış oranı enflasyon artış oranının üzerindeyken yeni konut fiyat endeksindeki artışın hem çeyrek dönem bazında hem de 9 aylık süreç bazında sınırlı kaldığı görülüyor.”

Kerim Bertrand, 2018 yılına yönelik olarak da şu açıklamaları yapıyor: “2018 yılında durağan bir piyasa olacağını, fiyat artış trendinin enflasyon beklentisine uygun gerçekleşeceğini ve reel getirinin sıfıra yakın olacağını düşünüyoruz. Dolayısıyla, piyasaların durağanlaşması sermaye kazancı ve kira getirisi bekleyenleri tatmin etmeyecektir. Barınma amacıyla nakit kullanılarak alım yapmak isteyenler ise uygun fiyatlı her konuta yatırım yapılabilir. Eğer kredi oranlarının düşmesini beklemenin uygun olacağını belirtmek gerekiyor. “

 

“Sektörde yıl boyu hareketlilik vardı”

GYODER  Yönetim  Kurulu Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin ise 2017 yılını değerlendidirken şu açıklamalarda bulunuyor: “2017 yılını değerlendirdiğimizde ise genel anlamda satışların yükselmesini olumlu buluyoruz. Eylül ayında hem toplam konut satışında hem de yabancılara konut satışında ay rekorlarını kırdık. Konut seferberliğini ödeme kolaylıkları sunan satış kampanyaları, tapu harcı, damga vergisi ile KDV’nin yüzde 18’den yüzde 8’e çekilmesi gibi uygulamalar yerli yabancı  yatırımcıların  gayrimenkul sektörüne akın etmesini sağladı. Teşviklerin verilmesi, gayrimenkul sektörünün gelişimini hızlandırdı. KDV, tapu harcı gibi indirimler vatandaşa direkt dokunan maliyetler olduğu için satışlarda bir hareketlilik yarattı. Hatta  bu yıl tatil sezonu olarak görülen Ağustos ayı bile önceki yıllara göre son derece pozitif geçti. Yabancıya KDV’nin sıfırlanması uygulaması mevcut ilgiyi çok güçlü bir şekilde besledi. Eylül ayında yabancılara konut satışında büyük bir başarıya imza atarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 75’nin üzerinde artış sağladık.”

 

“Markalı konut projeleri yükselişe geçti”

Son yıllarda Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde markalı konut projelerinin yükselişe geçtiğini ve alım gücüne göre çeşitlenmiş markalı konut projelerinin de, gayrimenkul sektörünün büyümesinde önemli rol oynadığını belirten Tahincioğlu Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, 2017’ye yönelik olarak şu değerlendirmeleri yapıyor: “Bildiğiniz gibi, 2016 yılı ülkemizin birlik ve beraberliğe  her zamankinden  daha çok ihtiyacı olan bir yıl olarak kayıtlara geçti. Siyasetten iş dünyasına kadar pek çok kurum ve kişi inançla tek çatı altında toplandı ve hep birlikte tek yürek olduk. Bu kapsamda Emlak GYO’nun 2016 yılı itibari ile başlattığı kampanyaların sektörümüze çok önemli destekleri oldu.”

Özcan Tahincioğlu, sözlerine şu şekilde devam ediyor: “2017 yılı da Emlak Konut GYO’nun destekleri ile oldukça hareketli geçti. Yıl boyunca Emlak Konut’un yaptığı ve desteklediği kampanyalarda sektörümüz canlı kaldı. Gayrimenkul sektörü olarak böyle güçlü birlikteliklerinin ülkemizin kalkınmasına önemli kazanımlar sağlayacağına inanıyor ve kampanyalar kapsamında müşterilerimize avantajlı ödeme planları sunuyoruz. Bu sayede pek çok sayıda kişiyi ev sahibi yaptık. Bu noktada markalı konut üreticileri açısından 2017 yılının oldukça iyi geçtiğini düşünüyorum.”

 

“Prim oranları makul seviyelere gelecek”

Türkiye’de gayrimenkul sektörünün, ülkenin genel ekonomisiyle doğru orantılı bir seyir gösterdiğini söyleyen İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, 2017 yılını şu şekilde değerlendiriyor. “Ülkemizde gayrimenkul sektörü büyüme ve karlılık dinamikleri açısından farklı parametrelere sahip. Global ve yerel ekonomik belirsizlikler olduğu dönemlerde gayrimenkul sektöründe de zaman zaman bekle gör dönemleri yaşanabiliyor. Yıl boyunca ülkemizde yaşanan birtakım gelişmeler ışığında değerlendirdiğimizde, sektörde radikal bir değişiklik veya gerileme olmadığı gözlemleniyor. Türkiye genelinde konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 28, 8 oranında artarak 140 bin 298 oldu. Ocak-Eylül döneminde 2017 yılında toplamda satılan konut sayısı, bir önceki yıla göre artış gösterdi ve 1 milyon 30 bin 728 adet olarak gerçekleşti. Konut satış rakamlarında 2017 yılı sonu itibariyle geçen seneki rakamların altında bir seyir gerçekleşmeyeceğini söyleyebiliriz. 2018 yılında konut satışlarının artacağını ve prim oranlarını makul bir seviyelere geleceğini öngörüyoruz.”

 

“2017 tarihe geçecek bir yıl oldu“

Bu yılın, gayrimenkul sektörü adına hükümetimizle eşgüdüm içinde, sektörü ileri götürecek birçok adımın atıldığını bir yıl olarak tarihe geçtiğini dile getiren, Aşçıoğlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu 2017’yi değerlendiriyor:” Bu sektörün büyümesi, mevcut oyuncuların birikimleri ya da bankaların kredileriyle mümkün görünmüyor.  Yabancı yatırımcı hedeflenen zıplama için şart gibi duruyor. Zira sektörün önü 2001 yılından bu yana açık. Dönem dönem yabancı yatırımcıların giriş-çıkış hareketleri de yaşandı, daha stabil bir politik ortam ile yabancı yatırım giderek artacaktır. “Yaşarken önemli konuların olduğunu söyleyerek 2018’e yönelik öngörülerini şu şekilde aktarıyor:” Örneğin, oyuncuların nefes alabilmeleri için KDV ödemelerinin yapılması çok önemli. Bunun yanı sır maliyetleri de yeni proje üretimi için engel teşkil edebiliyor. Arsa fiyatlarındaki vergiler muaf tutulabilirse ilk yatırım maliyeti yüzde 25 iner, bu da satış fiyatlarına olumlu yansır.”

 

“Konutta bekleyen talepler var”

Sektörün yıl sonunun yüzde 10 civarında bir büyüme ile kapayacağını öngördüğünü söyleyen Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, 2017’yi şöyle değerlendiriyor:” Sektördeki büyümenin, bekleyen talebin hareketlenmesiyle geleceği kanaatindeyim.  Nitekim, Türkiye’de konut ihtiyacı her geçen gün artarken, konutta talebin beklediğini görüyoruz.  Diğer yatırım kalemlerine rağmen, daha büyük daha büyük bir meblağı içermesi bunun en önemli sebebi. Ancak son yıl yatırım araçlarına baktığımızda konut hem altına hem dolara hem de Euro’ya nispeten katbekat fazla kazandırdı. Ayrıca ülkede azalan hane halkı ortalaması da konuta talebi artıran bir diğer etken. Faizlerin daha da inmesi her sektörde olduğu gibi gayrimenkul sektöründe de canlılık yaratacak ve tüketicinin konut alma eğilimini pozitif etkileyecek.”

 

Geçtiğimiz yıl yaklaşık yüzde 4 büyüme ile 2015’e kıyasla 50 bin civarında daha fazla konutun satıldığını söyleyen Erdem Timur, konuyla ilgili şu açıklamaları yapıyor: “Bu sene de yıl sonu üzerinde olacağını tahmin ediyoruz.  Ancak büyüme oranını bankaların kredi faiz oranları ve devletin açıkladığı teşvik ciddi etkiliyor. Bu hamleleri de de önceden kestirmek zor. Genel tahmin, inşaat sektörünün 2017 yılında düzenli bir şekilde artmaya devam ediyor. Eğer bu şekilde devam ederse, yılbaşındaki tahminlerimizin de üzerinde bir büyüme olabilir. Yıl sonunda gayrimenkul sektörünün yeni bir rekora daha imza atarak 1.5 milyonluk konut satışı sağlayacağını öngörüyoruz.”

 

“Sektörümüz büyümeye devam edecek”

Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan: “İnşaat malzemesi sektörünün çatı örgütü olarak, ülkemizin ekonomik büyümesinin 2017 yılı sonunda yüzde 6-7 oranında, 2018’de ise yüzde 3-4 oranında gerçekleşeceğini öngörüyoruz. İnşaat sektörünün ise 2017 yılında yüzde 6,5 büyümesini, bu oranda 2018’de yüzde 3-4 aralığında olmasını bekliyoruz. Yıl sonu TÜFE beklentimiz yüzde 9-10 aralığında. Türkiye inşaat malzemesi sektörü olarak 2017 yılı ihracatımızın 16 milyar dolar civarında gerçekleşmesini bekliyoruz. 2018 yılında ise bu rakamın 17 milyar dolara çıkmasını hedefliyoruz.”

 

Kaynak: Platin

 


BENZER YAZILAR