“Gayrimenkulde doğru bilgi için yapay zekâya yatırım yapıyoruz”

Yazıyı paylaş:

“Emlak. Bilgi. Güven.” sloganıyla yola çıkan gayrimenkul bilgi ve pazarlama platformu Zingat.com‘un kurucu ortağı ve CTO’su Mehmet Erkek, Radore Veri Merkezi’nin düzenlediği “Dijitale doğan şirketlerde yaşanan gelişmeler ve özel içgörüler” konulu basın toplantısında konuştu. Gayrimenkul sektöründe verinin artık petrol değerinde olduğunu vurgulayan Erkek; “Ayrıca yapay zekâ ve makine öğrenmesi alanlarının da yakın takipçisi ve uygulayıcısı olarak Zingat.com’da gayrimenkule veri ve teknoloji boyutu kazandırıyoruz” dedi.

Zingat.com Kurucu Ortağı ve CTO’su Mehmet Erkek, Radore Veri Merkezi’nin düzenlediği “Dijitale doğan şirketlerde yaşanan gelişmeler ve özel içgörüler” konulu basın toplantısına katıldı.

Veri ile şekillenen dijital sektörlerin fark yaratan oyuncularının buluştuğu toplantıda konuşan Erkek, gayrimenkul sektöründe verinin önemini şu sözlerle ifade etti: “Günümüzde veri, artık petrol değerinde. İçinde bulunduğumuz dijital çağda, ‘big data’nın (büyük veri) şirketleri dönüştürme anlamında ne kadar büyük bir rol oynadığını her geçen gün karşımıza çıkan farklı ihtiyaçlar doğrultusunda deneyimliyoruz. Öyle ki, çok hızlı şekilde gelişen ve değişen bilgi toplumu çağına ayak uyduramayan şirketlerin yaşama şansının kalmadığı bir dönemdeyiz. Bununla birlikte yapay zekâ ve makine öğrenmesi alanlarındaki gelişmeler dünyada son yıllarda ciddi bir ivme kazanmış durumda. Bu konuların yakın takipçisi ve uygulayıcısı olarak, biz de Zingat.com’da gayrimenkule veri ve teknoloji boyutu kazandırıyoruz. ‘Emlak. Bilgi. Güven.’ üzerine kurduğumuz platformda yapay zekâ ve büyük veri teknolojilerini kullanarak sektörde kullanıcılarımızın emlak seçimlerinde doğru bilgiye erişmelerini sağlayarak, bu süreçteki deneyimlerini artırma amaçlı hizmetler ve araçlar sunuyoruz.”

Erkek, bu kapsamda Radore Veri Merkezi ile çalışmayı tercih etme nedenlerini ise şöyle açıkladı: “Özellikle işinin odağında tamamen veri olan Zingat.com olarak bizim Radore gibi bir veri merkezi ile çalışmayı seçmemizin nedenleri arasında ülkemizde bizim gibi yenilikçi bir vizyona sahip olmaları, bu anlamda kurumsal dokumuza uygunlukları, hızlı büyüyen Zingat.com’un değişen ihtiyaçlarına aynı hızda yanıt verebilmeleri bulunuyor. Yüzde 90 kullanıcı kitlesi Türkiye’de bulunan Zingat.com için Radore’nin veri merkezinin Türkiye’de olması da diğer önemli etmenler arasında.”

“Ev arama süreci ilan filtrelemenin çok ötesine geçti”
Emlak ve gayrimenkul seçme kararlarına etki eden faktörlerin artık internette oda, fiyat ve ebat filtreleme ile sınırlı kalmadığını ifade eden Erkek; “Bu filtrelemeler ilk zamanlarda büyük bir kolaylık sağlıyordu ancak bu tarz emlak arama artık yeterli değil. Kullanıcılar ev ararken ‘Evin fiyatı doğru mu?’, ‘Ev almak için doğru zaman mı?’, ‘Ev alacağım bölgedeki sosyo-ekonomik yapı hayat standardıma uygun mu?’, ‘Çocuğuma uygun okul var mı?’, ‘Hayat standardımı yükseltecek bir bölge mi?’ gibi sorular soruyorlar. Gördüğünüz gibi ev arama süreci ilan filtrelemenin ötesine geçmiş, çok daha karmaşık ve derinlikli hale gelmiş durumda. İşte bu emlak arama sürecinde ‘Çok Bilgili Emlak Sitesi’ olarak Zingat.com’da bu temel ihtiyaçların karşılanması için platformumuzu büyük veri ve yapay zekâ teknolojileri üzerinde kurduk. Her geçen gün daha fazla araç ekleyerek bu alandaki ciddi bir boşluğu doldurmak için faaliyetlerimizi sürdürüyoruz” diye konuştu. Zingat.com’un yaşamSkor uygulamasından da bahseden Mehmet Erkek; “Bu uygulama ile insanların büyük şehirlerdeki yaşam kalite skorunu ortaya çıkarıyoruz. Trafik, yeşil alan, işe uzaklık gibi onlarca değişkeni kullanarak kullanıcılarımızın ‘yaşamSkor’unu hesaplıyor ve yaşam kalite skorlarını artıracak ev önerilerinde bulunuyoruz” dedi.

“Sürekli AR-GE merkezi olma iddiamızı sürdürüyoruz”
Zingat.com bünyesinde yüzde 100 açık kaynak kodlu yazılımın bulunduğunu vurgulayan Mehmet Erkek; “Açık kaynak kodlu yazılımlara katkıda bulunarak bu alandaki etkinliklere de sponsor oluyoruz. Emlak bilgi teknolojilerinin olmazsa olmazı olan harita teknolojileri yoğun olarak kullanıyoruz. Ayrıca Zingat.com olarak doğru veriye ulaşmada önemine inandığımız AR-GE sürecine de çok değer veriyoruz. Bu anlamda attığımız adımlarla emlak sektörünün ilk yerinde AR-GE merkezi olmayı başardık. Bu kapsamda şu an üzerinde çalıştığımız 5, planladığımız 4 olmak üzere toplamda 9 yapay zekâ projesiyle sürekli AR-GE merkezi olma iddiamızı da sürdürüyoruz” dedi.


BENZER YAZILAR