Ev dekorasyonu psikolojimizi nasıl etkiliyor?

Yazıyı paylaş:

Ev dekorasyonunun psikolojimize olumlu ya da olumsuz etkileri olabileceğini biliyor muydunuz? Ev ya da ofiste daha huzurlu hissedebilmek ve motive olabilmek için ev dekorasyonunuzu güncellemeniz gerekebilir. Pozitif enerji için şimdi harekete geçme zamanı!

Fazlalıklardan kurtulun

Öncelikle kullanmadığınız eşyaları ayırmakla başlayabilirsiniz. Giymediğiniz kıyafetler, bitmiş piller, faturalar, işlevsiz eşyalar ve baktığınızda neyi gereksiz görüyorsanız kaldırmak ruhunuza iyi gelecek. Yaşadığınız mekânda düzensizlik ve gereksiz eşyalar dinlenmenize ve rahat hissetmenize engel olabilir. Minimalist dekorasyon anlayışına göre evinizi düzenleyebilir, az eşyayla daha ferah bir ortama kavuşabilirsiniz.

Düzenleme yaparken şöyle düşünün; bir eşyayı eğer bir yıldır kullanmadıysanız, ona ihtiyacınız yok demektir. Eğer bir eşya size neşe vermiyorsa saklamayın. Dağınıklık ortadan kalktıktan sonra, depolama alanınızı yeniden düzenleyin. Her gün kullanmadığınız küçük ev aletlerini saklayacak yerler bulmaya çalışın, böylece mutfağınızda dağınıklık yaratmazlar. Eski gazete ve dergileri saklamak için güzel bir sepet alın. Makyaj fırçalarınızı, losyonlarınızı ve tıraş malzemelerinizi lavabonun altındaki bir sepete koyun. Temiz tezgahlar ve zeminler, kontrol duygunuzu artıracak ve kaygıyı azaltacaktır.

Odaları ışıkla tasarlayın

Bol ışık alan bir odada vakit geçirmek keyiflidir. Güneş ışığının depresyonu da azalttığını biliyor muydunuz? Güneş ışığı ruh halinizi yükseltir ve odalara daha fazla güneş ışığı girmesi mutluluğu artırabilir. Kalıcı bir güneş eksikliği, üzüntüyü tetikleyebilir veya kaygıyı artırabilir. Güneş ışığının insanları evde ve işte enerji verip ve motive ettiği biliniyor.
Eğer eviniz güneş alıyorsa şanslısınız, perdeleri açmanız yeterli. Evinizin kısıtlı bir bölümü güneş alıyorsa orada vakit geçirmeye çalışın ve zevkinize göre dekore edin. Kalın perdeler, tüller ve bunun gibi güneş ışığını almanızı engelleyecek malzemeleri kullanmamaya çalışın.

Doğanın gücüne inanın

Doğayı eve getirmek kuşkusuz iyi hissettirir ve bunu yapmanın en etkili yollarından biri bitki ve çiçekleri kullanmaktır. Bitkilerin varlığı stresi azaltmaya yardımcı olabilir. Ev bitkilerinin çoğu doğal hava filtreleridir, alerjenleri azaltır ve hava kalitesini artırır. Ayrıca havadaki oksijen seviyesini artırır ve nemi dengeler.

Çiçeklerin sağladığı estetik güzelliğin yanı sıra insanlar üzerinde sakinleştirici, rahatlatıcı bir etkisi vardır. Elbette çiçekler her dekorasyonda güzel bir detaydır ama aynı zamanda daha mutlu hissetmenizi de sağlar.

Renklerin sesini duyun

En iyi belgelenmiş ruh halini değiştiren tasarım öğelerinden biri renktir. Renklere atfedilen psikolojik özellik ve faydalar uzun yıllardır biliniyor. Örneğin, kırmızı kaygı ile ilişkilendirilir, zümrüt yeşili gibi çok doygun ve daha az parlak renkler ise enerji verici olabilir.

Kırmızı, sarı ve turuncular “sıcak renkler” olarak adlandırılırken, yeşil, mavi ve mor tonlar “soğuk” olarak adlandırılır. Bu sınıflandırmalar tesadüf değildir. Sıcak renklerin hâkim olduğu odalarda kendimizi fiziksel olarak daha sıcak hissederiz. Soğuk renklerin ise serinletici etkisi vardır. Kırmızıların kışın bu kadar popüler olmasının nedenlerinden biri de budur, sıcak havalarda ise turkuaz ve deniz mavisi daha popülerdir. Onlarca yıl süren araştırmalar, bazı renklerin sürekli olarak belirli duygusal tepkiler uyandırdığını anlatıyor.

• Evde çok fazla kırmızı kullanmak, insanları endişeli veya huzursuz hissettirebilir, bu nedenle sakinleştirici bir etki elde etmeye çalışıyorsanız, kırmızıyı dikkatli kullanmalısınız.

• Turuncu, enerji, spor, rekabet ve yenilikle ilişkilendirilir. Ancak turuncu o kadar enerjik bir renktir ki, ev tasarımında nadiren baskın bir renk olarak kullanılır. Daha çok ofis ortamlarında ve spor tesislerinde görülür. Sakin bir alan yaratmaya çalışıyorsanız baskın olarak kullanmamalısınız.

• Sarı, mutluluk, yaratıcılık ve masumiyet ile ilişkilidir. Güneş ışığının etkisini yükseltmek için kullanılabilir.

• Yeşil sakinleştirici bir renktir. Denge, uyum ve doğa ile ilişkilidir. Aynı zamanda büyüme ve yenilenmenin rengidir. Evlerde yeşil, sakinleştiren dingin bir his yaratabilir.

• Mavi, sakinliği ve dinginliği ileten bir renktir. Sağlık ofislerinde ve finans kurumlarında popülerdir. Mavi ayrıca üzüntüyle ilişkilidir ve depresyondan korunmak için iyi bir renk olmayabilir. Son olarak, araştırmalar mavinin en az iştah açıcı renklerden biri olduğunu gösteriyor, bu nedenle mutfaklarda ve restoranlarda daha az kullanılıyor.

• Mor, lüks ve ayrıcalık duygularını çağrıştıran hoşgörülü bir renktir. Açık mor, lila gibi yumuşak tonlar ve rahatlatıcı bir etki yaratırken, koyu ve basın mor tonları aynı etkiyi yaratmayabilir.

• Gri, uygun şekilde kullanıldığında, denge yaratabilir. Siyah ve beyazın dengesi olduğu için nötr olarak kullanılabilir. Bununla birlikte, birçok gri aslında mavinin, yeşilin, sarının ve hatta morun bir tonudur, bu nedenle herhangi bir grinin tonlamasına dikkat etmek önemlidir. Ağırlıklı olarak gri olan odalar soğuk görünebilir.

• Kahverengi doğada sıklıkla bulunan bir renktir. Bir evde kahverengi kullanımı güç ve güvenilirlik duyguları uyandırabilir. Kahverengi, birçok odada ahşap mobilyaların veya ahşap dolapların bir parçası olarak bulunur. Çok fazla kahverengi ahşabın bulunduğu alanlarda duvarlarda, zeminlerde veya mobilyalarda kahverengi kullanmak, odanın ağır, hayal gücünden yoksun veya sıkıcı görünmesine neden olabilir. Kahverengileri yeşiller, beyazlar ve birleştirmek, sakin ve neşeli bir alan yaratmanın etkili bir yoludur.

• Siyah neşeli bir renk değildir, bu nedenle genellikle vurgu olarak kullanılır. Dikkatli kullanıldığında, siyah unsurlar bir odada sakinleştirici bir uyum ve denge yaratabilir.

• Beyaz, çoğu evde yaygın olan nötr bir renktir. Çoğu tavan beyazdır. Beyaz, ışığı yansıtarak odaların daha parlak, daha ferah ve daha büyük hissettirmesini sağlar. Aynı zamanda temizlik, saflık ve masumiyet duygularını çağrıştırır. Bununla birlikte, çok fazla beyaz, yumuşak veya steril hissettirebilir. Ancak kusurları ve kiri de en çabuk beyaz gösterecektir.

İyi hissettirecek dekorasyon fikirleri için tıklayın.


BENZER YAZILAR