İstanbul Beşiktaş ilçesine bağlı Kuruçeşme sahili açığında yer alan Galatasaray Adası, Sultan 2. Abdülhamit’in torunu Nilhan Osmanoğlu’nun hak sahipliği iddiası ile birlikte sıcak gündem yarattı. Peki Galatasaray Adası (Suada) mülkiyeti gerçekten kime ait? Tapu kayıtlarına göre Galatasaray Adası mülkiyeti kime ait?
Galatasaray Adası Galatasaray’ın
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü arşivlerindeki kayıtları. Galatasaray Adası’nın mülkiyetinin kime ait olduğu ile ilgili tartışmalara son noktayı koydu. Tapu kayıtlarında Galatasaray Adası’nın mülkiyeti Galatasaray Spor Kulübü’ne ait.
Yasal uygulamada “10 yıllık zaman aşımı” süresi bulunması nedeniyle Türkiye’de adaya yönelik herhangi bir hukuku girişim imkânı da bulunmuyor.
Galatasaray Adası tapu kayıtları tarihi
İşte Galatasaray Adası’nın Tapu ve Kadastro Genel Müdürlük Arşiv Dairesi Başkanlığı belgelerine göre tapu kayıtları tarihçesi…
• Galatasaray Adası’nın ilk tapu kaydı 1880 yılında Mimarbaşı Serkiz Efendi’ye ait.
• Ada, Serkiz Efendi’nin vefatından sonra 1909 tarihinde Hükümet-i Seniyye-i Osmaniyye adına tescil edildi.
• 1941 yılında açılan bir dava sonucunda bir aile, Serkiz kalfanın varisi olduklarını ispat ederek adanın yeni sahibi oldu.
• 1948’de yapılan kadastro çalışmalarında da adanın tescili bu ailenin üzerine yapıldı.
• Malikler hisselerini peyderpey Galatasaray Spor Kulübü’ne sattı ve adaya yönelik son kayıtlar da bu işlemleri içeriyor.
Galatasaray Adası, 60 yıldır kulübün tapulu mülkü
Galatasaray Kulübü’nün hukuk işlerinden sorumlu yönetim kurulu üyesi Doç. Dr. Ural Aküzüm, Sultan II. Abdülhamit’in torunu Osmanoğlu’nun Galatasaray Adası’nda hak iddia etmesine tepki gösterdi.
AA’ya açıklamada bulunan Doç. Dr. Ural Aküzüm, şunları söyledi:
“Buranın tarihine baktığımızda Sultan Abdülaziz tarafından 1872 yılında Başmimar Sarkis Balyan’a mülkiyet olarak devrediliyor ve kendisinin bu adanın üstüne bir köşk inşa ettiğini görüyoruz. Hatta dünyaca ünlü ressam Ayvazovski, 1874 yılında burada konaklıyor ve Osmanlı için resimler yapıyor. 1. Dünya Savaşı’ndan sonra Şirket-i Hayriye vapur işletmesine kiraya verilmiş ve kömür deposu olarak kullanılmış.
Adanın tapusunu 1957 yılında o dönemki başkanımız Sadık Giz, 150 bin lira karşılığı ücret ödeyip, kulübümüz namına devralmıştır. Bu bir gayrimenkul satışıdır. Galatasaray adası 60 yıldır tapu sicil kayıtlarına göre Galatasaray Spor Kulübünündür. Detayları hem devletin kayıtlarında hem de kulübümüzün tarihçesinde var. Su sporları için 21 Nisan 1957’de adaya sporcular geldiğinde, sarı-kırmızı bayrağımız asılıyor. 5 Temmuz 1957’de adanın tapusu Galatasaray Spor Kulübü üzerine çıkarılıyor.
Ada, tapu siciline tescilli bir gayrimenkuldür. Sportif ve sosyal fonksiyonları bulunan bir mülkümüzdür. Bunun hukuki, kadastral ve gayrimenkul mevzuatı yönünden tartışmaya açık en ufak bir yönü de yoktur.”