Konut kredileri ivme kazandı

Yazıyı paylaş:

2016 Aralık ayı itibariyle konut kredileri yıl başına göre yüzde 13 artış gösterdi. Diğer yandan yine 2016’nın Ağustos-Kasım döneminde ipotekli konut sayısı satışı yüzde 45 artış gösterdi. Tüm bu gelişmeleri Ziraat Bankası Şube Bankacılığı Grup Başkanı Süleyman Türetken değerlendirdi.

 

Konut kredisi alırken sormanız gereken 5 soru!

 

Ziraat Bankası Şube Bankacılığı Grup Başkanı Süleyman Türetken, bankacılık sektöründe rekabet alanı oluşturan ve tüketicilerin kredi taleplerinde önemli yer tutan konut kredilerinin son yıllardaki artışının 2016’da da devam ettiğini aktardı.

Konut kredilerinde görülen gelişimin ekonomik istikrarın da bir yansıması olduğuna işaret eden Türetken, ekonomideki güven ortamı ve faiz oranlarındaki iyileşmenin bireylerin konut satın alma ve dolayısıyla bankalara olan kredi talebini şekillendiren temel unsurların başında geldiğini kaydetti.

 

Ortak konut kredisi çekmek mümkün mü?

 

“Konut kredisi faizleri düştü, konutta canlılık yaşandı”

Ziraat Bankası Şube Bankacılığı Grup Başkanı Süleyman Türetken’e göre, geride bıraktığımız 2016 yılı için konut kredileri değerlendirmesi yaparken, ilk 7 ay ve sonrasını ayrı tutmanın daha anlamlı. Türetken, ayrıca ocak-temmuz döneminde ipotekli satılan konut sayısı 2015’in aynı dönemine göre yüzde 18 gerilerken, ağustos ayı ile birlikte Ziraat Bankası öncülüğünde başlatılan faiz indirimleri ve sektör temsilcilerinin düzenlediği kampanyaların sonucu olarak ağustos-kasım döneminde 2015’in aynı dönemine göre yüzde 45 artış sağlandığı bilgisini verdi.

Türetken, ocak-temmuz döneminde aylık yüzde 1,18 olarak gerçekleşen sektörün ortalama konut kredisi faiz oranlarının, ağustos ayından başlayarak kayda değer oranda düşüş gösterdiğini, bu durumun konut sektörüne canlılık kazandırdığını dile getirdi.

Aralık ayına gelindiğinde bankacılık sektörünün toplam konut kredisi hacminin 162 milyar lira düzeyine yükseldiği aktaran Türetken, “Bu yılın ilk üç çeyreğinde görülen düşük büyüme hızına rağmen, son çeyrekte bankamızın liderliğinde konut kredileri ivme kazandı ve aralık ayı itibarıyla yıl başına göre yüzde 13 artış gösterdi.” dedi.

 

Ziraat Bankası konut kredisi kullanımı

• 2016 yılında sektör büyümesinin yaklaşık yüzde 45’i Ziraat Bankası tarafından gerçekleştirildi.

• Krediyle konut alan her üç kişiden biri Ziraat Bankası’nı tercih etti.

• Ziraat Bankası 2016’da 100 binin üzerinde kişinin konut sahibi olmasına finansal destek sağladı.

 

Konut kredisiyle arsa alınır mı?

 

Gayrimenkul 2017 değerlendirmesi

Süleyman Türetken, gayrimenkul sektöründe 2017 yılına dair ise şunları söyledi: “Gayrimenkul sektöründeki canlılığın önümüzdeki yıllarda da devam etmesini bekliyoruz. Kentsel dönüşümün hızlanması, altyapı projeleri ve ulaşım olanaklarının iyileşmesi, genç nüfusun canlı talebi ve şehirleşmenin devam etmesi sektörün gelişimini olumlu yönde etkileyecektir. 2017 yılında yüzde 15-17 civarında pazar büyümesi öngörüyoruz. Ziraat Bankası olarak da sektör ortalamasının üzerinde büyüme gerçekleştirerek lider konumumuzu sürdürmeyi hedefliyoruz.”

 


BENZER YAZILAR