Konut yatırımında “uygun fiyat” etkisi

Yazıyı paylaş:

Yeni konut projelerinden ev satın alma aşamasında alıcıların kararlarını etkileyen pek çok kriter bulunuyor. “Emlak. Bilgi. Güven.” sloganıyla yola çıkan gayrimenkul bilgi ve pazarlama platformu Zingat.com, bu kriterler arasında öne çıkan ilk beş faktörü sıraladı. Konut projelerinden birinci el ev satın alırken doğru kararı vermek için birçok özelliğin göz önüne alınması ve değerlendirilmesi gerekiyor. Türkiye’de gayrimenkul sektörüne yatırım yapan, evini satan, kiralayan, yeni bir ev alan tüm bireylere ve bu sektörle profesyonel olarak ilgilenen kurum ile kişilere kapsamlı bir referans noktası oluşturan Zingat.com, “ömürlük yatırım” kararı verilirken en çok dikkat edilen beş özelliği açıkladı.

İşte yeni projelerden konut satın alınırken öne çıkan beş kriter
Fiyat ve ödeme avantajı: Birikimini gayrimenkul yatırımı yaparak değerlendirmek isteyenler için belirleyici olan en önemli faktör uygun fiyat oluyor. Aynı zamanda markalı projeye özel düzenlenen kampanyalar, ödeme koşullarının esnekliği, peşinat seçenekleri, taksit süreleri ve teslim tarihi de “uygun fiyat” ile birlikte değerlendiriliyor. Kirada otururken ev sahibi olmak için yeni projelere yönelenler ise taşınmaya hazır durumdaki tamamlanan projeleri daha çok tercih ediyor.

Yakın çevre: Satın alma kararında öne çıkan bir diğer özellik ise yakın çevrenin sahip olduğu özellikler olarak açıklanıyor. Çocuklu aileler en çok konut projesinin sınırları içindeki veya yakınındaki okul seçeneklerine dikkat ediyor. Sosyal hayata önem verenler ise alışveriş merkezi, restoran, kafe ve sinema gibi imkânların bulunup bulunmadığını araştırıyor. Yakın çevrede hastane, üniversite, iş ve alışveriş merkezleri bulunduğunda konutun değeri de artıyor.

 

Sunulan imkânlar: Kriterler içinde üçüncü sırada proje çerçevesinde sunulan imkânlar geliyor. Yeni konut projesinde yeni bir hayata başlamak isteyenler için projenin sosyal donatıları öne çıkıyor. Sosyal donatılar arasında en çok; spor sahaları, açık ve kapalı yüzme havuzları, çocuklara özel park ve havuz, yeşil alanlar, açık ve kapalı otopark özellikleri aranıyor.

Hem sağlam hem güvenli: Projelerde ev satın alanlar için özel güvenliğin yanı sıra konutun sağlamlığı da çok önemli bir faktör olarak dikkat çekiyor. Bu noktada akıllı bina-akıllı ev özelliği olan konutlar öne çıkıyor. Yeni konutların deprem yönetmeliklerine göre hazırlanması, birinci el dairelerin ve bulundukları binaların sağlam olması anlamına da geliyor. Daha seçici ve dikkatli olanlar ise sadece konut projesinin sağlamlığıyla değil, bulunduğu ilçenin de şehrin deprem riski az bölgelerinde yer almasına özen gösteriyor.

Emlak yatırımı değeri: Yeni projeden satın alacağı evin belirli bir zaman diliminde değer kazanmasını daha çok önemseyenler için ise şu kriterler öne çıkıyor: Konut projesinin prim yapacak bölgede bulunması, lokasyon olarak avantajlı bölgede yer alması, metro ve metrobüs gibi toplu ulaşım araçlarına veya açılacak yeni duraklara mesafesi. Ayrıca, amortisman süresi de emlak yatırımı olarak projeden konut satın alanların önem verdiği bir diğer konu olarak dikkat çekiyor. Amortisman süresi, konutun kiraya verilmesi durumunda satış fiyatının kaç yıl içinde yıllık kira değeriyle karşılanabileceğini gösteriyor.

 


BENZER YAZILAR