Markalı yeni konut projeleri ile ilgili gelişmelerde neler yaşandı? 2018’in Mayıs ayında yeni konut projelerinde fiyat artışı hangi oranda gerçekleşti? Birinci el konut sahibi olanlar hangi ödeme seçeneğini tercih etti? En çok hangi konut tipi ilgi gördü? Peki yabancı yatırımcıları yeni konut satış oranlarında artış yaşandı mı?
Yeni Konut Fiyat Endeksi 8 yılda yüzde 80,90 oranında arttı
REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi 2018 Mayıs ayı sonuçları açıklandı. İşte detaylar…
• Yeni Konut Fiyat Endeksi, mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,28 oranında artarak, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,55 oranında ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı ocak ayına göre ise yüzde 80,90 oranında artış gerçekleştirdi ve endeks değeri 180,9’a ulaştı.
• Mayıs ayında bir önceki aya göre, İstanbul Asya Yakası’nda yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0,26 oranında; İstanbul Avrupa Yakası’nda yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0,28 oranında arttı.
Yeni konutların yüzde 7’si yabancılara satıldı
• Yabancı alıcıların oranı son altı aylık ortalamanın üzerinde seyretmeyi sürdürüyor
• Mayıs ayında, markalı konut projelerinin yüzde 7’si yabancı yatırımcılara satıldı. Bu oran, son 6 aylık ortalamanın 1 puan üzerinde. Yabancı yatırımcılara satışlar aralıkta yüzde 3, ocakta yüzde 4, şubatta yüzde 6, martta ve nisanda ise yüzde 8 oranında gerçekleşmişti.
• Mayıs ayında, markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 7’lik kısmının yabancı yatırımcılara yapıldığı gözlemlendi.
• Yabancı yatırımcıların tercih noktasında ağırlıklı olarak 2+1 (yüzde 37) özellikteki konutların öne çıktığı gözlemlendi. Onu yüzde 33 ile 3+1 konutlar izledi.
• Son altı aylık ortalamanın yüzde 6 olduğu yabancı yatırımcılara satışlar aralıkta yüzde 3, ocakta yüzde 4, şubatta yüzde 6, martta yüzde 8 ve nisanda ise yine yüzde 8 oranında gerçekleşmişti.
Banka kredisi kullanımı son 6 ayın üzerinde
Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde, Mayıs ayında peşinat kullanım oranı yüzde 39, banka kredisi kullanım oranı yüzde 39 ve senet kullanım oranı yüzde 22 olarak gerçekleşti.
REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi 2018 yılı mayıs ayı sonuçlarını değerlendiren GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanımını incelediğimizde, banka kredisi kullanımının yüzde 39’luk oranla, son 6 aylık oranların üzerine çıktığını görüyoruz. Bu artışta, GYODER olarak, İNDER ve KONUTDER’le birlikte 15 Mayıs’ta başlattığımız ‘0,98 faiz’ ve ‘yüzde 20 indirim’ avantajı sağlayan ‘güç birliği’ kampanyasının etkisi yüksek oldu. Mart ayında yüzde 41’e ulaşan senet kullanımının, mayıs ayında yüzde 22’ye kadar gerilemesi de bu indirim kampanyasının etkisini ortaya koyuyor. GYODER, İNDER ve KONUTDER’in ortak kararıyla 30 Haziran’a kadar uzatılan kampanyadan dolayı banka kredisi kullanım oranı daha da artacaktır” dedi.
Bitmemiş konutların satış oranı üç aydır düşüş eğiliminde
• Mayıs ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 33’ü bitmiş konut stoklarından oluşurken, yüzde 67’si ise bitmemiş konut stoklarından oluştu.
• Bitmemiş konutların satış oranında 3 puanlık bir düşüş, bitmiş konutların satış oranında ise yine 3 puanlık bir artış yaşandı.
• Bitmemiş konutların satış oranındaki düşüş ve bitmiş konutların satış oranındaki artış mart ayından beri devam ediyor. Ayrıca Yeni Konut Fiyat Endeksi, mayıs ayı stok erime hızı değerlendirildiğinde adet bazlı yüzde 4,5 oranında, metrekare bazlı ise yüzde 4,4 oranında erime gözlemlendi.
En yüksek artış 3+1 ve 51-75 metrekare arası konutlarda kaydedildi
• Yeni Konut Fiyat Endeksi mayıs ayında bir önceki aya göre 1+1 konut tipinde yüzde 0,28 oranında; 2+1 konut tipinde yüzde 0,16 oranında; 3+1 konut tipinde yüzde 0,33 oranında ve 4+1 konut tipinde yüzde 0,25 oranında arttı.
• Yine mayıs ayında Yeni Konut Fiyat Endeksi bir önceki aya göre, 51-75 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0,34 oranında; 76-100 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0,11 oranında; 101-125 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0,27 oranında; 126-150 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0,17 oranında; 151 metrekare ve daha büyük alana sahip konutlarda ise yüzde 0,25 oranında arttı.