Konut kredisi ile ev alacakların mutlaka bilmesi gerekenler!

Yazıyı paylaş:

Peşin parayla ev almakta zorlanan tüketiciler için konut kredisi kullanarak ev sahibi olmak daha kolay olur. Ancak kredi kullanırken alacağınız evin krediye uygun olması gerekir. Çünkü bankalar her ev için kredi kullandırmıyor. Konut kredisi ile satın alacağınız evini bazı özelliklere sahip olması gerekiyor.
Peki alacağınız evin krediye uygun olup olmadığını nasıl anlayacaksınız? 
Alacağınız evin krediye uygun olup olmadığını önceden kontrol etmeniz sizin için çok faydalı olacaktır. Çünkü bu kredi almanızı kolaylaştıracaktır.
Alacağınız ev için kredi kullanıp kullanamayacağınızı anlamak için de bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir.
İstanbul’da uygun fiyata ev alınabilecek 5 ilçe!
İşte konut kredisi ile satın alınacak konutlarda bulunması gereken 6 özellik…
1) Konutun belirli bir oranda tamamlanmış olması gerekir. Bankalara göre bu oran değişiklik göstermekle birlikte yüzde 80’in tamamlanmış olması önemli.
2) Konutun niteliği tapuda “mesken” olarak geçmeli.
3) Konutun tapu türü kat ittifakı veya kat mülkiyeti olmalı.
4) Konut üzerinde herhangi bir haciz kaydı olmamalı.
5) Hisseli tapulu konutların kredi alması da zor. Mümkünse hisseli tapusu olmamalı.
6) İpotekli konutlar da bankaların konut kredisi verirken teminat olarak almaktan kaçındığı evlerden…

 

Konut kredisi alanlar için 5 kritik soru

Peki size en uygun konut kredisi seçimini yaparken nelere dikkat etmelisiniz? İşte o 5 kritik soru:

 

1) Faiz oranı nasıl olmalı?

Kredi kullananların ilk odaklandıkları soru faiz oranıyla ilgili oluyor. Bununla birlikte faizin dışında ödemek durumunda olduğunuz diğer kalemleri de iyi hesaplamalısınız. Sadece faiz oranını değil, toplam maliyetin ne kadar olduğunu öğrenmeye çalışın.

 

Aylık geliriniz konut kredisinde ne kadar etkili?

 

2) Dosya masrafı ne kadar?

Bankalar konut kredisi verirken yaptığı işlemler karşılığında dosya masrafı alıyor. Yeni yapılan düzenlemeler sayesinde dosya masrafını geri alabiliyorsunuz. Yine de dosya masrafı ücretinin ne kadar olduğunu sormayı unutmayın.

3) Zorunlu olan sigorta hangisi?

Konut kredisi kullanılırken bankalar konut veya hayat sigortası gibi sigortaları zorunlu tutabiliyor. Bunlar da ek bir ücret gerektiriyor. Halbuki zorunlu olan sigorta DASK, yani zorunlu deprem sigortası. Sizin için zorunlu olan sigortanın ne olduğunu sorun, diğer önerilen sigortaları araştırıp kararınızı öyle verin.

 

4) Vade seçenekleri nasıl?

Alacağınız krediyi ne kadar zamanda geri ödeyeceğinizi önceden belirlemelisiniz. Belirlediğiniz vadeye göre bankanın kredi verip veremeyeceğini sorun ya da farklı vade seçenekleri varsa onlar hakkında bilgi alıp öyle değerlendirin.

5) Erken ödeme cezası alınacak mı?

Ev sahibi olmak için çekilen ev kredisinin ödemelerinde birtakım değişiklikler yaşanabilir. Burada önemli olan nokta; çektiğiniz kredi tutarı, aylık taksit ödemeleri, vade sayısı ve faiz oranlarındaki değişiklerdir. Tabi bu değişikliklerden yararlanma konusunda iyi bir hesaplama yapmak ve bütçenizde yaratacak kâr ve zarar durumunu iyi analiz etmek gerekir. Eğer ev kredisi faiz oranlarında düşüş varsa bundan faydalanabilmek için yeniden yapılandırmaya gidilebilir.

Konut kredisinin yeniden yapılandırılması ya da erken kapatılması durumunda bankalar çeşitli masraflar alabiliyor. Bu gibi durumlar karşısında sonradan bir sürprizle karşılaşmamak için masrafların ne kadar ve hangi şartlarda geçerli olduğunu öğrenmeyi unutmayın.

 

Kredi notu, konut kredisi ile ev almayı etkiliyor

Kredi notu riskli grubuna girmemeli… Konut kredisi ile ev alacaklar için kritik konuların başında kredi notu geliyor. Esasında kredi notu, bankalarda yapılacak birçok işlemde belirleyici olabiliyor. Kredi notu hesaplamasında bankalara olan önceki kredilerinin geri ödemesini ve kredi kartı borçlarını düzenli olarak ödeyenler yüksek nota sahip oluyor.

Kredi notu 1 ile 1900 arasında değişebiliyor ve beş aralıkta değerlendiriliyor. En riskli grup 0-699, orta riskliler 700-1099, az riskliler 1100-1499, iyi olanlar 1500-1699 ve çok iyi olarak nitelendirilenler ise 1700-1900 aralığındaki kredi notuna sahip oluyor.

Söz konusu skorlamaya göre kredi notu 1550 ile 1900 arasında olanlar konut kredisini kolaylıkla alabiliyor. Riskli gruba girenler için ise tam tersi bur durum söz konusu; konut kredisi başvurusuna olumlu cevap alma olasılığı hayli düşük oluyor.

Kredi verme aşamasında bankaların alt sınırı bankadan bankaya değişebildiği gibi, konut kredisi almak için kredi notunun yanı sıra kredi miktarı, gelir seviyesi, sigortalılık süresi gibi konular da etkili oluyor.

 

Kredi notu nasıl yükseltilir?

İlk adım kredi kartı borçlarını ödemek veya aylık ödemeleri düzenli olarak gerçekleştirmek olmalı. Aynı zamanda kullanmadığı kredi kartı olanların söz konusu kartı işleme kapatmalarında fayda var. Gelecekte konut kredisi ile ev satın almayı planlayanların ise mümkün olduğu kadar kimseye kefil olmaması konusunda tedbirli davranması öneriliyor.

 

Konut kredisi kimlere verilmez?

BENZER YAZILAR