İpotekli ev alırken bunlara dikkat edin!

Yazıyı paylaş:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. TÜİK konut verilerinde en ilginç sonuçlarından biri de ipotekli satışlara yönelikti… Türkiye genelinde ipotekli konut satışları kasımda, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 71,4 artarak 48 bin 941’e yükseldi. Peki ipotekli ev nedir? İpotekli ev satın alırken nelere dikkat edilmeli? İşte ipotekli konut alırken dikkat edilmesi gerekenler…

İpotekli ev nedir?

Peşinatı olan ve ev satın almak isteyen kişilere farklı vadelerde konut kredisi saunan bankalar, bunun karşılığında alınan eve ipotek koyuyor. Bu şekilde ödemede bir aksama yaşanması durumunda banka kendini garantiye almış oluyor.

 

İpotekli konut satışı yüzde 71 arttı!

Ancak ipotekli konut alırken dikkat edilmesi gerekiyor…

• İpotekli bir ev satın alıyorsanız mutlaka ev sahibi ile ipotek işlemleri planlayın. Mümkünse ipotek işlemleri tamamladıktan sonra evi satın alın.
• İpotek işlemini kapatmadan evi almanız durumunda, evin eski sahibinin kredi borcunu ödemeyebileceğini göz önünde bulundurun.
• Bazı durumlarda konut kredisini üzerinize alabilirsiniz. Bunu için evi satan kişiyle birlikte bankaya giderek durumu anlatabilir ve kalan borcu üzerinize alabilirsiniz. Böylece evi satın almış olur ve konut kredisi taksitlerini ödemeye devam edersiniz.
• Unutmayın, evin üzerindeki ipotek, borcunuz bitene kadar devam eder.
• En doğrusu ise ev sahibinin tüm konut kredisi borcunu ödeyerek, evin üzerindeki ipoteği kaldırılmasıdır.


BENZER YAZILAR