Dolardaki yükseliş yabancıların konut yatırımını artırır mı?

Yazıyı paylaş:

Dolardaki önlenemeyen yükseliş ekonomik açıdan pek çok gelişmeyi beraberinde getiriyor. Gayrimenkul sektörü temsilcilerine göre ise, yabancı yatırımcılar dolardaki bu tür dalgalanmaları konut yatırımı için cazip bir fırsat olarak görüyor.

Son günlerde doların TL karşısındaki hızlı yükselişi neticesinde gayrimenkul satış ofislerine yabancıların ilgisinin yansıdığını söyleyen gayrimenkul sektörü temsilcileri konuyla ilgili Anadolu Ajansı’na açıklamada bulundu.

 

“Biz ev satmak için dövizin yukarıda olmasını istemiyoruz”
Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir ise, doların yükselmesini istemediklerini ve bu duruma üzüldüklerini belirterek, ancak dolardaki artışın yabancı alıcıları iştahlandırdığını belirtti:
Konut fiyatları sabit kalıyor ancak doların değeri artıyor. Bize, son birkaç gün içerisinde bazı yabancılar dönüş yaptı. Biz TL değeri üzerinden hesaplayıp konutu sattığımız için son bir iki haftada dolar üzerinden yüzde 10’a varan indirimler yaptık. Bu durum yabancılardan gelen döviz açısından bakıldığında ülkemiz için bir avantaj sağladı. Tabii tekrar söylüyorum; ‘Biz ev satmak için dövizin yukarıda olmasını istemiyoruz’. Ama bu durum devam ederse, inşallah devam etmez, konutta yabancı yatırımcıyı yüzde 15-20 civarında artıracaktır.”

 

 

“Konut yatırım fonları tekrar gayrimenkul sektörüne dönecek”
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, dövizdeki artışın yatırım amaçlı konut alıcılarının kısa vadeli portföy tercihlerinde etkili olacağını belirtenlerden… Gerek hükümetin dövizdeki artışa müdahalesi gerekse serbest piyasa koşullarındaki görünmez elin devreye girmesiyle bir kâr realizasyonunun da kaçınılmaz olabileceğine dikkat çeken Nazmi Durbakayım, bunun doğal sonucu olarak konut yatırım fonlarının tekrar gayrimenkul sektörüne döneceğini aktardı ve “Proje sahipleri de yaşanan suni döviz artışının dengeleneceğini öngördükleri için döviz oranlarını belli bir seviyeye sabitleyerek potansiyel müşterilerini koruma gibi tedbirler almaktadır.” diye konuştu.

 

“Bu dönemde yabancı konut satışına odaklanmalı”
Doların yükselişini yabancı yatırımcılar için bir fırsat olarak değerlendiren Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu ise, bu dönemde yabancı bir yatırımcının alacağı her gayrimenkulün değer kazandığını söyledi ve ekledi: “Mesela 100 bin dolarlık bir ev eskiden 300 bin lira iken, bugün kur nedeniyle 335-340 bin liralara geleceği için aslında daha ucuz fiyata, ederi yüksek bir daire almış olunacak. İnşaat sektörü açısından Türkiye’ye daha yüksek değerde döviz akışı sağlanabilir. Bu yüzden sektör, bu dönemde yabancı konut satışına odaklanmalı. Böylece hem uzun zamandır istenilen yabancıya konut satışında artış yaşanmış olacak hem de döviz girdisi sayesinde ülkemize önemli bir para akışı sağlanmış olacaktır.”

 

7 soruda yabancılara emlak satışı!

 

“Yabancılar bugünkü fiyatların avantajını kullanmak istiyor”
Yabancıların satış ofislerine her zamankinden daha kalabalık geldiğine vurgu yapan Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan ise, görüşlerini “Bu durum uluslararası para piyasalarına hâkim olan yabancılar açısından doların doygunluk noktasına ulaştığının da göstergesidir. Dolar artışıyla inşaat maliyetleri de yükseldi. Yabancı yatırımcı bunu da bildiğinden piyasa fiyatlarını yukarı çıkartmadan bugünkü fiyatların avantajını kullanmak istiyor.” diyerek ifade etti.


BENZER YAZILAR