İzmir’de konut fiyatları artıyor!

Yazıyı paylaş:

İzmir, gayrimenkulde yaşanan hareketlilikle dikkat çeken şehirlerin başında geliyor. Üç büyükşehir içinde konut piyasasının son  yıllarda yükselen yıldızı olan İzmir’de konut metrekare birim fiyatları bir yılda 2147 TL’den 2555 TL’ye çıktı. İzmir’deki konut fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 19’u buldu.

Merkez Bankası’nın açıkladığı konut fiyat endeksine göre, Türkiye genelindeki konut fiyatlarındaki artış eylül ayında yıllık bazda yüzde 11’de kaldı. Konut fiyatlarında 2010 yılının Kasım ayından bu yana en yavaş artışın yaşandığı eylül ayında aylık bazda konut fiyatları yüzde 0.63 oldu. Konut birim maliyetlerindeki değişimlere göre, İzmir yıllık bazda enflasyona 8 puanlık fark attı.

 

İzmir kira artışında İstanbul ve Ankara’yı geride bıraktı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) tüketici fiyatlarına bakıldığında ise ortalama kira fiyatları son bir yılda yüzde 9.7 ile enflasyonun yaklaşık 1.5 puan altında arttı. Kira artışları İstanbul’da yüzde 10.7 ve Ankara’da yüzde 6.2 ile yıllık TÜFE’nin altında kalırken, İzmir’de ise yüzde 12’ye ulaşarak enflasyon oranının az da olsa üzerine çıktı.

 

İzmir’de konut yatırım geri dönüş süresi 19 yıl

İzmir satılık konut piyasasında son bir yılda satılık konut fiyatları %1.35 artış gösterdi. Zingat.com Bölge Raporu Ekim 2017 verilerine göre, İzmir’de ortalama 100 metrekarelik bir konutun metrekare fiyatı 2 bin 638 TL oldu. Son yıllarda konut fiyat artışıyla adından söz ettiren İzmir’de satılık daire fiyatları 197 bin 885 TL ile 329 bin 800 TL arasında değişiyor. Şehir genelinde kira fiyatları ise minimum 872 TL, maksimum 1.453 TL olarak belirtiliyor. İzmir’de kiraya verilen bir konutun yatırım geri dönüş süresi ise 19 yılı buluyor.


BENZER YAZILAR