İstanbul’da markalı konut sayısı 560 bin

Yazıyı paylaş:

Yeni konut projelerinin en çok yoğunluk kazandığı şehirlerin başında İstanbul geliyor. İstanbul’daki markalı konut projeleri ile ilgili merak edilenler pek çok soru, EVA Gayrimenkul Değerleme’nin gerçekleştirdiği “2016 İstanbul Markalı Konut Araştırması” ile yanıt buldu.

EVA Gayrimenkul Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, istatistiki verilere göre İstanbul genelinde 5,3 milyon konut bulunduğunu, tespitlerine göre bu konutların yaklaşık 560 bininin markalı konut projelerinden oluştuğunu belirtti.

 

Tarzına uygun projeyi seç!

 

İstanbul’da markalı konut sayısı: 560 bin

İstanbul’un 34 bölgesindeki 1.417 markalı konut projesinin yer aldığı araştırmaya göre İstanbul’daki markalı konut sayısı 560 bine ulaştı. 2016 İstanbul Markalı Konut Araştırması’na göre, geçen yıla kıyasla İstanbul’da markalı konut projelerinin proje adedi bazında yüzde 14, markalı konut sayısında ise yüzde 12 artış oldu.

 

İşte 2016 İstanbul Markalı Konut Araştırması’nın dikkat çeken sonuçları:

• 2016 sonu itibariyle markalı konut projelerindeki daire sayıları bir önceki yıla göre yüzde 12 büyüme gösterdi.

• Markalı konut projeleri son iki yılda yüzde 41 artış göstererek 2016 yılında 1.417 adete ulaştı. Aynı dönemde daire sayısı ise yüzde 30 artış gösterdi.

• Markalı konutta Anadolu Yakası’nda Bağdat Caddesi, Avrupa Yakası’nda Fulya-Bomonti-Şişli-Büyükdere aksı birim metrekare satış değerleri itibariyle en yüksek bölgeler olarak öne çıktı.

 

İstanbul’da en çok markalı konut projesi olan 11 ilçe!

 

• Anadolu Yakası’nda en yüksek ağırlıklı ortalama birim konut satış fiyatına sahip bölge Bağdat Caddesi, en düşük birim satış değerine sahip bölge ise Şile oldu.

• Bağdat Caddesi’nde konut ortalama birim metrekare satış fiyatı takribi 17 bin 500 TL/m2 iken, Şile bölgesinde bu değer yaklaşık 2 bin 900 TL/m2’ye kadar düşüyor.

• Avrupa Yakası’nda en yüksek konut birim satış fiyatına sahip bölgenin Fulya-Bomonti-Şişli-Büyükdere aksı, en düşük birim satış değerine sahip bölge ise Esenyurt.

• Fulya-Bomonti-Şişli-Büyükdere aksındaki markalı konutların ortalama birim satış değerleri 20 bin TL/m2 iken, en düşük birim satış değerine sahip Esenyurt bölgesindeki ortalama birim metrekare satış fiyatı 3 bin 500 TL/m2 seviyesinde.

 

Bölgelere göre ortalama konut satış hızları farklı

Araştırmanın “Bölgelerin ortalama konut satış hızları” başlıklı analizine göre İstanbul’da konut satış hızı, bölgelerdeki dairelerin satış fiyatlarına, talep edilen daire tiplerinin arzına ve dairelerin büyüklüklerine göre farklılık gösteriyor.

Tarzına uygun projeyi seç!

 

Toplam konut stoğunun yüzde 11’i markalı konut

İstanbul’da markalı konut oranı, toplam konut stokunun sadece yüzde 11’ini oluşturuyor. Markalı konut sektörü İstanbul’da her sene artış gösteriyor.

 

Toplam daire sayısındaki artış yüzde 0,5

TÜİK verilerine bakıldığında İstanbul’da daire sayısı 2015 yılında 5 milyon 283 bin 844 iken, 2016’da 5 milyon 311 bin 460 olarak tespit edildi. Buna göre toplam daire sayısında geçen yıla göre yüzde 0,5 büyüme yaşandı.

Markalı konutların yüzde 62’den fazlası 80 metrekareden küçük

• Ataşehir, Pendik, Kartal, Kadıköy ve Sancaktepe ilçelerindeki markalı konut projeleri, Anadolu Yakası’nın tamamındaki toplam markalı konut projeleri içinde en büyük paya sahip.

• Esenyurt, Başakşehir, Beylikdüzü, Küçükçekmece, Şişli ve Bakırköy ilçelerindeki markalı konut projeleri ise Avrupa Yakası’nın tamamındaki toplam markalı konut projeleri içinde en büyük paya sahip.

• İstanbul’da bulunan markalı konutların yüzde 27’si 3+1, yüzde 29’u 2+1 ve yüzde 28’i 1+1 daire tiplerinden oluşuyor. Yüzde 16’lık kısım ise diğer tiplerden oluşuyor.

• Markalı konutların yaklaşık yüzde 62’si 2+1 ve daha küçük evlerden oluşuyor. İstanbul’daki markalı konutların yüzde 62’si 80 metrekarenin altında.

 

Kadıköy’de konut fiyatlarına kentsel dönüşüm dopingi!

 

• İstanbul’da bulunan markalı konutlardaki değer artışının bölgelere göre analizine bakıldığında ise yıllara göre en çok değer artışı görülen bölgeler şöyle:

2013: Kemerburgaz, E5-Merter-Havaalanı Aksı ve Kağıthane-Seyrantepe
2014: Kemerburgaz, Şile ve Fulya-Bomonti-Şişli-Büyükdere aksı
2015: Alemdağ, Beylikdüzü-Gürpınar ve Kemerburgaz
2016: Ispartakule Bahçeşehir, E-5 Merter Havalimanı aksı-Zeytinburnu sahili ve Çekmeköy

• 2014-2016 itibariyle son iki yıla bakıldığında ise sırasıyla Ispartakule Bahçeşehir, Beylikdüzü-Gürpınar ve Çekmeköy bölgelerinde değer artışı görüldüğünü söylüyor.

Kemerburgaz, 5 yıllık bileşik değer artışında 1 numara

• İstanbul’da 34 bölge içinde Kemerburgaz, son beş yılda bileşik oranlı değer artışı açısından markalı konut fiyatlarının en çok arttığı bölge oldu. Kemerburgaz’da beş yılda markalı konut fiyatları artışı yüzde 193’e ulaştı.

• Kemerburgaz’da 2013’te bir önceki yıla göre yüzde 37, 2014’te yüzde 39, 2015’te yüzde 44 ve 2016’da yüzde 7 fiyat artışı yaşandı.

 

2016 ikinci yarısında konut kredisi faiz oranları düşüşe geçti

EVA Gayrimenkul’ün araştırmasında satın alma gücüne bakıldığında, Türkiye’de hane halkı kredi ödeyebilme kapasitesinin faiz oranlarından çok etkilendiği ortaya çıkıyor. Konut kredisi faiz oranları düştüğünde ise aylık ödeme rakamları da düşüyor ve konuta ulaşabilecek nüfus oranında artış görülüyor.

Yakın yıllarla kıyaslandığında 2012 yılı itibariyle kullandırılan toplam kredinin 85.953 milyon TL, bir önceki yıla göre değişim oranının yüzde 15 ve sene sonu kapanış faiz oranları aylık yüzde 0,83 iken; 2016 Aralık ayı itibariyle kullandırılan toplam kredi miktarı takribi 164.093 milyon TL, bir önceki yıla göre değişim oranı yüzde 14 ve sene sonu kapanış faiz oranları aylık yüzde 0,95 olarak gerçekleşti.

Konut kredilerin her şeye rağmen büyüdüğünü ifade eden EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, vadesi gelen kredilerin kapandığı düşünülürse, kredi büyüklüğünün artmasının her şeye rağmen kredi kullanımının kapanan kredilerden fazla olduğunu ortaya koyması bakımından önemli olduğunu belirtti.

 

Yabancıların yeni konutta tercihi 2+1 daireler!

BENZER YAZILAR