Konut yatırımında izlemeniz gereken 5 adım

Yazıyı paylaş:

Konut satın alma kararını verirken birçok kriteri göz önünde bulundurmalısınız. Bu kriterlerle ilgili mesela Zingat.com’un Bölge Raporu uygulamasıyla yükselişte olan bölgeleri bulabilir, Yatırım Rehberi ile konut yatırımında revaçta olan il/ilçeleri görebilirsiniz. Konut projesi sayfasıyla da Türkiye’nin birçok ilçesinde hayata geçirilen projelere ulaşabilirsiniz. Ancak bunun öncesinde zihnen ve finansal olarak konut yatırımı yapmaya hazır olup olmadığınızı bilmelisiniz. Bu süreçte vakit kaybetmeden kendinize en uygun yatırımı bulmak için izlemeniz gereken 5 adım…

1. Finansal durumunuzu kontrol edin
Bu süreçteki ilk adım finansal durumunuzdur. Gelir ve gider tablosu yapmak, varlıklarınızı ya da mülklerinizi listelemekle işe başlayabilirsiniz. Bu size konut yatırımını nakit mi yoksa konut kredisi çekerek mi sahip olacağınıza dair fikir verecektir. Nakit paranız varsa konut sahibi olmak daha kolay olacaktır. Ancak yeterli nakite sahip değilseniz hemen umutsuzluğa kapılmayın, kredi puanınızı öğrenerek ilk adımı atın. Gelirinize göre kredi vadesini ve ücretlerini hesaplayın.

2. Hedefinizi belirleyin
Konut yatırımıyla ne elde etmek istiyorsunuz? Bu konutu yaşamak için mi yoksa yatırım yapmak için mi satın almayı düşünüyorsunuz? Konuttan beklentiniz nedir? Hedefinize ulaşmadan önce hedefinizi belirlemelisiniz. Daha da önemlisi bu hedefe ne zaman ulaşmak istediğinizi hesaplamalısınız. Plan yaparken yıllık, iki yıllık, 5 ya da 10 yıllık planlar hazırlayabilirsiniz.

3. Riske karşı tutumunuzu anlayın
Risk profiliniz stratejinizi belirler. Bu süreçte ne tür risklerle karşılaşacağınızı ve bunları nasıl tolere edeceğinizi hesaplayın. Kendi tutumunuza ilişkin riskleri anlamanız, bunu yansıtacak bir strateji oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

 

4. Piyasayı takip edin
Kazançlı bir yatırım için piyasayı takip edin. Piyasayı sürekli takip ederek, kârlı bir yatırım yapabilirsiniz. Konut metrekare fiyatları artan ya da gelişmekte olan bölgeleri takip edin. Konut yatırım geri dönüş süresiyle ilgili bilgi sahibi olun. İlgilendiğiniz bölgedeki ulaşım ya da konut projeleri gibi yeni gelişmelerden haberdar olun.

5. Satın alma planı oluşturun
Doğru bir gayrimenkul yatırımı için ne yapmalısınız? Kazançlı bir satın alma için stratejinizi tanımlayın, kriterleriniz oluşturun, araştırmanızı yapın, listeleyin, bütçenizi ayarlayın, piyasayı takip edin ve değerlendirmenizi yapın. Tüm bu adımları tamamlamanız konut yatırımı için hazır olduğunuzu gösterir, hemen şimdi kârlı bir yatırım için harekete geçin!

 


BENZER YAZILAR