Beşiktaş, konut aidatı Türkiye rekortmeni!

Yazıyı paylaş:

Gayrimenkul sektörü ile ilgili kapsamlı ve güncel verilerle derinlikli analitik bilgiler sunan REIDIN’in, 2016 yılı “Konut Projeleri Aidat Değerleri” yayınlandı.

Rapora göre, 2016 yılının en yüksek konut aidatı rekoru, 18 TL/metrekare ile İstanbul Avrupa Yakası’nın oldu. Ankara Çankaya 14.55 TL/metrekare ile ikinci olurken, üçüncü sırayı 11.46 TL/metrekare ile İstanbul Anadolu Yakası aldı. İzmir, 5.25 TL/metrekare olan en yüksek konut aidatı değeri ile İstanbul’un yaklaşık 3 kat gerisinde kaldı.

 

3 büyükşehirde metrekare başına aidatlar!

 

En düşük aidatlı konut projesi Ankara’da

REIDİN’in, il, ilçe ve projeler bazında lokasyonların aidat ortalamalarının analiz edilebilir şekilde sunduğu verilere göre, İstanbul, Ankara ve İzmir’de oturumun başladığı markalı konut projelerinde, metrekare bazında en yüksek aidat değerine sahip konut projesi 18 TL/metrekare ile İstanbul Avrupa Yakası’nda bulunuyor. Metrekare bazında en düşük aidat değerine sahip konut projesi ise ortalama 0.33 TL/metrekare ile Ankara’da yer alıyor.

 

Refah düzeyi ile aidat değerleri paralel yükseliyor

REIDIN CEO’su Ahmet Kayhan, yapılan analizde, aidat değerlerinin en yüksek olduğu Beşiktaş ve Şişli ilçelerinin, aynı zamanda REIDIN SED (Sosyo Ekonomik Derecelendirme) sınıflandırmasında da A+ seviyesinde görüldüğüne dikkat çekerek şu yorumu yaptı:


“Analize göre, önceki yıllarda olduğu gibi refah düzeyi ile aidat değerlerinin ilişkisinin devam ettiğini söyleyebiliriz. 2016 yılı aidat değerlerine göre, yeni üretilen konut projelerinde aidat değerlerinin önceki yıllara oranla daha düşük metrekare değerlerine sahip olduğunu da söylemek mümkün.

2015 yılının aidat değerleri analiziyle 2016 yılı değerleri karşılaştırıldığında ise; aidat değişim oranları bazı ilçelerde pozitif yönde bir eğilim göstererek artmış, bazılarında ise negatif yönde bir eğilim göstererek azalmış durumda. Bu değişimin sebebi olarak, inşaatı yıl içerisinde tamamlanmış projelerin analize dahil edilmesi ve/veya proje bazlı aidatların artış ve azalışı gösterilebilir.

Ayrıca analizde, Şişli, Bakırköy gibi metrekare birim fiyatları yüksek olan ilçeler artış gösterirken, Kadıköy ise azalış gösteren ilçeler arasında yer alıyor.” dedi.

 

En yüksek aidatlar İstanbul’da Beşiktaş, Ankara’da Çankaya, İzmir’de ise Bornova’da

• En yüksek konut aidatı karşılaştırmasında İstanbul Avrupa Yakası (18 TL/metrekare), Ankara’yı (14.55 TL metrekare) ve İzmir’i (5.25 TL/metrekare) geride bırakıyor.

 

• İstanbul’da en yüksek konut aidatına sahip proje Beşiktaş’ta yer alırken, Ankara’da en yüksek konut aidatına sahip proje Çankaya’da, İzmir’de ise Bornova’da bulunuyor.

• En düşük konut aidatı karşılaştırmasında ise Ankara (0.33 metrekare TL/metrekare); İstanbul (0.43 TL/metrekare)ve İzmir’i (0.80 TL/metrekare), geride bırakarak en düşük aidat fiyatları ile ilk sırada yer alıyor.
Beşiktaş’ta 2015-2016 aidat değişimi oranı yüzde 17

• Araştırma sonuçları İstanbul’un iki yakası arasında da değer farklılıkları olduğunu gösteriyor.

• Özellikle Boğaz aksında bulunan ilçelerde rayiç değerlerde olduğu gibi aidat değerleri de çeperlere oranla yüksek çıktı.

• İstanbul ilçeleri için hesaplanan metrekare bazında ortalama aidat değerlerine bakıldığında, Silivri 1.05 TL/metrekare ile en düşük değere sahipken, 7.55 TL/metrekare ile en yüksek aidat ortalamasına sahip Beşiktaş’ta 2015-2016 arasındaki değişim oranı yüzde 17 olarak gerçekleşti.

 

İstanbul ilçelerinde ortalama aidat değerleri

 

 

İlçelerde ortalama değerleri; Beşiktaş 7.5, Şişli 7.3, Kağıthane 4.4, Bayrampaşa 4.2, Kadıköy 4, Sarıyer 3.9, Üsküdar 3.6, Eyüp 3.6, Bakırköy 3.4, Kartal 3.3, Maltepe 2.8, Ataşehir 2.7, Beykoz 2.7, Bahçelievler 2.7, Zeytinburnu 2.6, Bağcılar 2.6, Sancaktepe 2.6, Ümraniye 2.5, Esenler 2.5, Tuzla 2.4, Çekmeköy 2.4, Başakşehir 2.3, Küçükçekmece 2.3, Güngören 2.2, Sultanbeyli 2.1, Avcılar 2.1, Pendik 2, Esenyurt 1.8, Gaziosmanpaşa 1.8, Beylikdüzü 1.8, Büyükçekmece 1.6, Arnavutköy 1.1, Silivri 1 TL/metrekare şeklinde sıralanıyor.

 

Kağıthane’de aidat değişim oranı yüzde 20

REIDIN SED (Sosyo Ekonomik Derecelendirme) sınıflandırmasında B- seviyesinde olan Kağıthane’nin; 3’üncü sırada yer almasında, ilçede bulunan önemli projelerin aidat değerlerinin yükselmesi etkili oldu. Kağıthane’nin 2015-2016 arasındaki değişim oranı ise %20 oldu.

 

 

 

 

 

 

 


BENZER YAZILAR