Çorum’da kiralık daire arayanların bilmesi gerekenler

Yazıyı paylaş:

Çorum, Karadeniz Bölgesi’nin Orta Karadeniz bölümünde yer alıyor. Leblebisi ile ünlü olan Çorum tarihi ve doğal güzellikleri ile adından söz ettiriyor. Şehri öne çıkaran başlıca yerler ise şöyle: Çorum Müzesi, Çorum Kalesi, İskilip Kalesi, Çorum Saat Kulesi, Kargı Yaylası, Ortaköy İncesu Kanyonu, Koyunbaba Köprüsü ve Hitit Yolu. Karadeniz’in İç Anadolu’ya açılan kapısı olan Çorum’a hemen hemen her yerden kolayca ulaşmak mümkün. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Çorum’da Merkez, Sungurlu, Osmancık, İskilip, Alaca, Bayat, Kargı, Mecitözü, Ortaköy, Uğurludağ, Dodurga, Oğuzlar, Laçin ve Boğazkale olmak üzere toplam 14 ilçe bulunuyor. 2017 TÜİK verilerine göre, Çorum’un en kalabalık ilçesi Merkez, en az nüfusa sahip ilçesi ise Boğazkale oldu.

Çorum’da ev arayışı içinde olanlar kiralık daire fiyatlarını yakından takip ediyor. Peki, Çorum kiralık daire fiyatları ne kadar? İşte Çorum’da kiralık daire arayanların bilmesi gerekenler:

 

Çorum kiralık daire fiyatları ne kadar?

Çorum’da Hitit Üniversitesi bulunuyor. Hitit Üniversitesi Çorum Merkez’de yer alıyor. Her yıl artan öğrenci sayısı bölgede kiralık daire arayışını hızlandırıyor. Zingat.com Bölge Raporu 2018 Ağustos verilerine göre, Çorum kiralık ev fiyatları ortalama 100 metrekare için minimum 434 TL, maksimum 723 TL arasında değişirken, ortalama kira fiyatı 578 TL olarak belirtiliyor. Şehirde kiraya verilen bir konutun yatırım geri dönüş süresi bir başka deyişle, amortisman süresi 20 yıl olarak hesaplanıyor.

Çorum’da hemen hemen her bütçeye uygun kiralık daire bulabilirsiniz. Kiralık daire fiyatlarının yanı sıra bölgedeki sosyo-ekonomik durumda ev arayanların dikkat etmesi gereken unsurların arasında geliyor. Bölge güvenli mi? Ev güneş alıyor mu? Isı yalıtım sistemi nasıl? Aidat giderleri var mı? Rutubetli mi? Yaşayacağınız yer hastane, alışveriş merkezi ve sosyal alanlara yakın mı? Bütün bu soruların cevaplarını ev sahibinden öğrenebilirsiniz. Evle ilgili tüm unsurları inceledikten sonra son kararınızı vermelisiniz.

Zingat.com Bölge Raporu verilerine göre, nüfusun çoğunluğunun 0-14 yaş aralığının oluşturduğu Çorum ilinde, yaşayanların yüzde 67’sinin medeni durumu evli. Şehirdeki eğitim durumunu incelediğimizde ise ilkokul mezunlarının ağırlıkta olduğunu görüyoruz.

 

Kira sözleşmesi hazırlarken nelere dikkat edilmeli?

Kira sözleşmesi hiç şüphesiz ki ev kiralarken olmazsa olmazlardandır. Bu nedenle tutacağınız eve karar verdiyseniz kira sözleşmesini imzalamadan önce bazı hususlara dikkat etmelisiniz. Çünkü kira sözleşmesi hem kiracıyı hem de ev sahibini korur. Kira sözleşmesi hazırlarken; kira tutarı, yıllık kira artış oranı, depozito, masraflar, apartman aidatı, evi teslim alma-teslime etme şekilleri, ödeme zamanı ve evin teslim koşulları gibi maddelerin sözleşmede yer almasına dikkat etmelisiniz.

 

 


BENZER YAZILAR