Google verileriyle mahalle inşa edilecek!

Yazıyı paylaş:

Toronto, Ontario ve Kanada hükümetleri, Google’ın kardeş şirketi olan Sidewalk Labs ile anlaşarak, 50 milyon dolarlık bir tasarım yarattı. Projenin amacı; insan merkezli kentsel tasarımı en ileri teknolojiyle birleştirerek, yeni, sürdürülebilir ve tasarruflu bir yaşam alanı elde etmek. Aynı zamanda mahalle, dijital altyapıyla inşa edilecek.

 

 

Konut fiyatları düşük olacak

Akıllı mahalle, Toronto’nun güneydoğusunda yer alan 4.8 hektarlık bir kıyı bölgesinde kurulacak. Quayside ismini alacak mahalle, tamamen akıllı teknolojilerle donatılacak. Yeni inşaat yöntemleri ve esnek bina tasarımları sayesinde konut maliyetlerinin de azaltılması hedefleniyor. Şehrin her noktasına yerleştirilecek sensörlerle; ses seviyeleri, trafik akışı, enerji kullanımı, hava kalitesi gibi konularda sürekli veri akışı sağlayacak. Kameralar aracığıyla da mahallede yaşayanların ortak alanlardaki memnuniyeti ölçülecek. Örneğin; süpermarketin yeri tüketicilerin beklentisini karşılıyor mu, yeşil alanlar yeterli mi gibi soruların yanıtlanması bekleniyor.

 

 

Hem akıllı hem çevre dostu

Proje, hava durumunu istenilen seviyeye getirmek, kirliliği, rüzgârın etkisini azaltmak, güneşli günlerde gölgeyi artırmak ve yağmuru engellemek gibi iddialı vaatler sunuyor. Sera gazı emisyonunun yüzde 73, içme suyu tüketiminin yüzde 65 ve çöp atıklarının yüzde 90 oranında azaltılması planlanıyor. Çevre dostu binalar inşa edilirken, motorlu taşıtların kullanımı azaltılıp, yayalara ve bisiklet kullanıcılarına öncelik verilecek.

 

 

En yeni teknoloji ve verilerle inşa edilecek mahalle, tüm dünyadaki şehir plancılarının ve şehir yetkililerinin dikkatini çekmeyi başardı. Google ise, Toronto ofisini bu akıllı mahalleye taşıyacak.

 

Net ve milli bir yapay zekâ stratejisine ihtiyacımız var

 


BENZER YAZILAR