Yeni konutlarda en fazla ilgi 3+1 dairelere!

Yazıyı paylaş:

Yeni konut projelerinde son dönemde neler yaşandı?

Yeni projelerden birinci el konut sahibi olanlar hangi tipte konutlara ilgi gösterdi?

Markalı konut satın alanlar hangi ödeme yöntemini tercih etti?

Yabancı yatırımcıların geride bıraktığımız Eylül ayında yeni konutlara ilgisi ne düzeyde gerçekleşti?

Yanıtlar, Türkiye İş Bankası’nın desteği ile hazırlanan REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi 2017 yılı Eylül ayı sonuçlarında…

• İş Bankası’nın desteği ile hazırlanan REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’nde, Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0.34 oranında artış gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.30 ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise yüzde 77 oranında artış yaşandı.

• Eylül ayında İstanbul Anadolu Yakası’nda yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0.27 oranında; İstanbul Avrupa Yakası’nda yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0.40 oranında fiyat artışı oldu.

• Endeksin başlangıç dönemine göre ise İstanbul Anadolu Yakası’ndaki projeler Avrupa Yakası’na kıyasla 11.6  puan fazla artış gösterdi.

 

4+1 ve 151 metrekare üzerindeki konutların satışında azalış

• Bir önceki aya göre, 1+1 konut tipi satışının yüzde 0.06 oranında arttığı Eylül ayında, 2+1 konut tipinde yüzde 0.45, 3+1 konut tipinde yüzde 0.50 oranında artış, 4+1 konut tipinde ise yüzde 0.13 oranında azalma yaşandı.

• 51-75 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.06 oranında artış yaşanan Eylül ayında, 76-100 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.52 oranında, 101-125 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.61, 126-150 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.62 artış, 151 metrekare ve daha büyük alana sahip konutlarda ise yüzde 0.07 oranında azalma görüldü.

 

Banka kredisi kullanımı oranı 8 puan arttı

• Eylül ayında yeni konut satışlarında peşinat kullanım oranı Ağustos ayına göre 1 puan artarak yüzde 23, senet kullanım oranı da 7 puan gerileyerek yüzde 37 olarak gerçekleşti.

• Banka kredisi kullanım oranı ise 8 puan artarak yüzde 40’a çıktı.

 

Stok erime hızı arttı: yüzde 2.7

• Eylül ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 30’u bitmiş, yüzde 70’i ise bitmemiş konut stoklarından oluştu.

• Eylül ayı stok erime hızı değerlendirildiğinde, adet bazlı yüzde 2.7, metrekare bazlı ise yüzde 2.5 oranında gerçekleşti.

 

Yabancılara satış oranı yüzde 3

• Markalı konut projelerinde gerçekleştirilen satışların yüzde 3’lük oranı yabancı yatırımcılara yapıldı. Tercih noktasında ağırlıklı olarak 3+1 özellikteki konutların öne çıktığı gözlendi.

• Son 6 aylık ortalamanın yüzde 5 olduğu yabancı yatırımcılara satışlar; Nisan ve Mayıs’ta yüzde 6, Haziran’da yüzde 5,  Temmuz’da yüzde 4, Ağustos’ta ise yüzde 6 olarak gerçekleşmişti.

 

“Tüketicinin yeniden bankalara yöneldiğini görüyoruz”

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi 2017 yılı Eylül ayı sonuçlarını değerlendiren GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Markalı konut projelerinden konut satın alan tüketiciler, son aylarda peşinat, senet ve banka kredisi seçeneklerinden en fazla senet kullanımını tercih etti. Ancak son 6 ayın ortalamasına baktığımızda, yüzde 48 olan senet kullanım oranının Eylül ayında yüzde 37’ye gerilemesi ve son 6 aylık ortalaması yüzde 32 olan banka kredisi kullanım oranının da yüzde 40’a yükselmesi ile oranların yer değiştirdiğini, dolayısıyla tüketicinin yeniden bankalara yöneldiğini görüyoruz” dedi.

 

 

 

 


BENZER YAZILAR