Kaçak yapılara yeni düzenleme!

Yazıyı paylaş:

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Meclis’e sunulacak yeni düzenleme ile birlikte 13 milyon kaçak konut ve iş yeri cüzi bir ücretle kayıt altına alınacak. Kaçak yapılarla ilgili yeni düzenlemeye gidileceğini duyuran Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni otopark yönetmeliğiyle ilgili de bilgi verdi.

İzmir‘in yüzde 62’si, Sarıyer‘in yüzde 80’i, Üsküdar‘ın ise yüzde 75-80’inin kaçak yapılardan oluştuğu tahmin ediliyor. Ekonomik bir değer olarak gözükmeyen yapılar, yeni düzenlemelerle birlikte kayıt altına alınabilecek. Kaçak yapılarda yaşayan kişilerin, kendi rızalarıyla içinde bulundukları konut veya iş yerinin imara, iskâna aykırı olduğunu bildirmesi gerekiyor. Bu bildirimden sonra küçük bir ücret karşılığında kaçak yapılar kayıtlı olacak.

Hazine arazisi üstüne yapılan kaçak yapılar, düzenleme kapsamına girmeyecek. Sadece iskân sorunu olan, bahçesi, balkonu, otoparkı imara aykırı yapılar ve kat mülkiyeti problemi olan binalar düzenlemeden faydalanabilecek. Bu yapılara “yapı kayıt belgesi” verilecek.

 

Çürük olmayan binalara izin var!

Çürük olmayan yapılara, yeni imara geçinceye kadar izin verileceğini açıklayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, verilen belgeyle birlikte huzur ortamı sağlamayı hedefliyor. Buradan oluşacak bütçe ise kentsel dönüşüm özel bütçesi hesabında tutulacak. Aynı zamanda bütçe, deprem tehlikesine karşı da kullanılacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, oluşacak bütçeyle belediyelere dönüştürecekleri yerler için 3 sene sonra ödeme koşuluyla sıfır faizli  ödenek sağlamayı plânlıyor.

 

Yeni otopark yönetmeliği

1 Haziran 2018 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek yeni otopark yönetmeliği ile ilgili ufak tefek sorunlarla ilgili yeni çözümler sunulacak. Ancak otopark yönetmeliğinde ana düşüncede bir değişiklik olmayacak. Yönetmelik, her daireye bir otopark gösterilmesi zorunluluğunun yanı sıra çarşıda bulunan evini veya iş yerini yıkıp parselini otopark olarak kullanmak isteyenlere yönelik kolaylıklar sağlayan düzenlemeleri de içerecek.
Yeni otopark yönetmeliği ile birlikte; dükkânını, evini yıkıp otopark yapmak isteyen; belediyeye gitmeden, izin almadan, plân tadilatı yapmadan sahip olduğu alanı olduğu gibi otoparka çevirebilecek.

 

Her daireye otopark zorunluluğu geliyor

 

 


BENZER YAZILAR