Ev almak için doğru zaman mı?

Yazıyı paylaş:

Gayrimenkul yatırımı her zaman güvenli liman olarak değerlendiriliyor. Peki ev almak için doğru zaman hangisi?

Konut sahibi olma hayalini kuranlar döviz kurlarındaki ani dalgalanmalar karşısında birikimlerini nasıl kullanacağı konusunda tereddüt edebiliyor. Bununla birlikte konut kredi faiz oranları da ev sahibi olmaya hazırlananların harekete geçmesinde yüksek bir etki alanına sahip. Özellikle konut kredi faiz oranlarının yüzde 1’in altına düştüğü dönemlerde gayrimenkul alım ve satımlarının hız kazandığı bir gerçek.

Peki siz hayallerinizi süsleyen o evi almayı yıllardır bekliyorsunuz ama doğru zaman olup olmadığından emin değil misiniz? Kriz zamanlarında bütçenizi değerlendirebilir ve  siz de ev sahibi olabilirsiniz.

 

Neden gayrimenkul satın alacağınızdan emin olun

Önce amacınızı netleştirmelisiniz: Yatırım amaçlı mı yoksa yaşamak için mi ev satın alacaksınız? Bu sorunun yanıtı çok önemli. Örneğin; yatırım amaçlı konut sahibi olacaklar için hem yakın zamanda prim yapacak bölgeler, hem de konutun kira getiri oranı önem taşıyabiliyor.

 

Hangi gayrimenkule yatırım yapmalısınız?

Gayrimenkul yatırımı için kullanılan “güvenli liman” tanımı her dönem geçerliliğini koruyor. Bunun başlıca nedeni, gayrimenkul sektörünün ülke ekonomisinin lokomotiflerinin başında gelmesi kadar her yıl artan altyapı ve ulaşım yatırımlarının yanı sıra kentsel dönüşüm ile ilgili faaliyetlerin aralıksız sürüyor olması.

Birikimini gayrimenkulden yana kullanmak isteyenler için üç yatırım seçeneği var:

• Konut projeleri
• Arsa arazi
• İş yeri

Kriz dönemlerinde konut ve iş yeri kadar öne çıkan gayrimenkul tiplerinden biri de arsalar oluyor. Arsa yatırımı uzun vadede kazanç sağlıyor. Başta emlak sitelerinde satılık arsa ilanları arasında vakit geçiren ya da bu konuda bir emlak ofisi ve gayrimenkul danışmanından destek alanların ortak amacı aynı: Bütçesine uygun ve kazanç sağlayacak arsa yatırımı yapmak.

 

Nerede ev almalısınız?

En uygun ve güvenli bölgeler nereler? Bütün bu soruların cevabını bulmak istiyorsanız kapsamlı bir araştırma yapmalısınız. Bu aşamada Zingat.com Bölge Raporu sayfasında hızlıca bilgi sahibi olmak mümkün. Bölgenize karar verdiğinizde ise bir gayrimenkul danışmanından destek almanız süreci daha kolay ve doğru adımlarla tamamlamanızda faydalı olacaktır.

Tabii kriz zamanlarında ev alacakların dikkat etmesi gerekenler bu kadarla kalmıyor. İşte kriz zamanında ev alacakların dikkat etmesi gerekenler diğer başlıklar…

 

Bütçenizi doğru yönetin

Bütçenizi belirlemeden yatırım kararı almamalısınız. Bütçenizi belirledikten sonra sizin için en uygun evi bulmak üzere araştırmaya koyulmalısınız.

Satın alacağınız bir konutla ilgili tadilat, komisyon, tapu işlemleri gibi farklı adımlarda da bir harcama yapmanız gerektiğini unutmayın. Bütçenizde bu kalemler için de bir miktar ayırmayı ihmal etmemelisiniz.

Ayrıca, konut alırken kredi kullanacaksanız, kredi ödemelerinin planını ve aylık gider tablonuzdaki yerini gelecek dönemler için hesaba katmalısınız.

 

Kampanyaları yakından takip edin

Kriz dönemleri konut kampanyaları düzenlenebiliyor. Tüm bu kampanyaları yakından takip etmek, yeni projelerdeki kampanya koşullarını dikkatlice incelemek de kriz dönemlerinde uygun fiyatlı ev sahibi olma fırsatını beraberinde getirebilir.

 

 

 

 


BENZER YAZILAR