Emekliler için ev satın alma rehberi

Yazıyı paylaş:

Emeklilik dönemi hem finansal hem de duygusal açıdan önemli kararları barındırır. Bu nedenle de iyi bir planlama sürecine ihtiyaç duyar. Emekli olmadan önce herkesin nerede, nasıl bir evde yaşayacağıyla ilgili bir hayali vardır. Özellikle büyük şehirde yaşayanlar, kalabalık ve yorucu atmosferden kaçmak daha sakin yerlerde emeklilik hayatını geçirmek ister. Emeklilik vakti geldiğinde kimi köyüne, yaylaya, kimi kıyı şehrine veya sahil kasabasına gitmeyi ya da bahçeli bir evde yaşayıp; ekip biçmeyi, kendi yetiştirdiği sebze ve meyveleri yemeyi düşünür. Zamanı dilediğiniz gibi geçirmek ve ev sahibi olmak için emeklilik önemli bir fırsattır. Peki bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmek için ne yapmalısınız?

İşte emeklilik döneminde ev sahibi olmadan önce mutlaka dikkat etmeniz gerekenler!

 

Konum

Emekli olmadan önce nerede yaşamak istediğinizi seçmiş olabilirsiniz. Şimdi bir de ihtiyaçlarınızı ve önceliklerinizi belirleme zamanı! Yaşamak istediğiniz yer, ihtiyaçlarınızı ve önceliklerinizi karşılıyor mu? Örneğin; ailenize yakın olmak mı istiyorsunuz yoksa şehirden kaçıp, bir dağ evinde yaşamak mı? Satın alacağınız evin bulunacağı bölgenin özelliklerini isteklerinize göre belirleyin. Sonra da aklınızdaki yerin, isteklerinizi karşılayıp karşılamadığını bulun. Eğer aklınızda bir yer yoksa tamamen ihtiyaçlarınız ve öncelikleriniz üzerinden yapacağınız bir listeyle ilerleyebilirsiniz.

Bir konum seçerken, ek olarak sağlık, alışveriş, sosyal alanlar vb. gibi yerlere ulaşım olanaklarının yakın olmasına dikkat etmelisiniz. Ev satın alacağınız bölgedeki ulaşım yollarına, hastanelere, demografik ve yıllara göre fiyat analizlere Zingat.com Bölge Raporu sayfasından kolayca ulaşabilir, güncel verileri takip edebilirsiniz.

 

 

Nasıl bir ev?

Satın alınacak konutun konumu kadar metrekaresi, oda sayısı, bina yaşı ve özellikleri çok önemlidir. Ev arayışına başlamadan önce yaşamak istenilen evin özelliklerini oluşturmak zamanı verimli kullanmanızı sağlar.

Ayrıca bu liste bütçenizle uyumlu olsun istiyorsanız; Zingat.com’un Evimin Değeri uygulamasına satın almayı düşündüğünüz evin il/ilçesini, oda ve banyo sayısını, metrekaresini, bulunduğu katı, binanın toplam kat sayısı ve binanın yaşını girerek, tahmini bir fiyata ulaşabilirsiniz.

 

6 adımda ev satın alma rehberi

 

Profesyonel destek

Emeklilik eviniz için daha önce sahip olduğunuz ya da yaşadığınız evin özelliklerinden farklı beklentileriniz olabilir. Aradığınız evi, Zingat.com adresine girdikten sonra filtreleme bölümünden işaretleme yaparak, detaylı aratabilir ve seçenekler arasından bulabilirsiniz.

Dilerseniz, aradığınız evi bulmak için Zingat Bana Ev Bul hizmetini ücretsiz kullanabilirsiniz. Bu hizmet sayesinde yapmanız gereken tek şey iletişim bilgilerinizi paylaşmak. Bu adımdan sonra istediğiniz evle ilgili tüm özellikleri öğrenmek için Zingat.com uzmanları sizi arayarak  iş ortağı olan gayrimenkul profesyonellerini arayışınıza uygun alternatifleri sunmak üzere yönlendirecek.

Ayrıca belirlediğiniz özellikleri, aradığınız evi bulmasına yardımcı olmak için seçtiğiniz gayrimenkul danışmanı ile de paylaşabilirsiniz.

 

TOKİ avantajları

T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), emeklileri konut sahibi yapabilmek adına konut edindirme programını yürütüyor. TOKİ, emekli vatandaşların ev sahibi olması için iki yöntemle konut geliştiriyor: Doğrudan idare uygulaması olan, mevcut ve projelendirme aşamasındaki konutlarda emeklilere özel yüzde 25 konut kontenjanı ayrılıyor. Emeklilerin talepleri doğrultusunda, uygun görülen alanlarda konut projelerini hayata geçiriyor.

TOKİ’nin ilan ettiği projelere başvuru şartlarına uygun emekliler, başvuruların yapılacağı banka şubesine kimlik belgesi ve emekli olduğunu gösteren belgeyle müracaat edebiliyor. Dilerseniz; TOKİ’nin emeklilere sağladığı özel avantajlardan faydalanarak, ev sahibi olabilirsiniz.

 

İlk kez ev sahibi olacaklar için 10 ipucu!

 


BENZER YAZILAR